latinica  ћирилица
24/08/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Класић: "За дом спремни" и "Зиг хајл" једнако неприхватљиви

Усташки поздрав "За дом спремни" у Хрватској готово да је изашао из илегале - све више је присутан на интернету, па чак и у коментарима посјетилаца "Фејсбук" страница највиших државних институција и представника власти, упозорава "Дојче веле".

Заговорници овог поздрава позивају се на оперу "Никола Шубић Зрински", коју је крајем 19. вијека компоновао Иван Зајц, али истина је другачија, пише њемачки медиј у прилогу под називом "За дом спремни - лажна историја лажних родољуба".

Историчар Хрвоје Класић истиче да је тај поздрав уведен тек након оснивања фашистичке усташке Независне Државе Хрватске /НДХ/, те да је ријеч о еквиваленту њемачког поклича "Зиг хајл".

Класић каже да је позвао све оне који шире лажи да покажу један једини доказ да "За дом спремни" има коријене у опери јер је либрето доступан свима.

"За дом спремни" у тој опери не постоји, као што нигдје није забиљежено да је неко прије НДХ на тај начин поздрављао, истиче Класић.

Најновији инцидент изазвао је коментар посљедњег команданта одбране Вуковара Бранка Борковића који је рекао да би израз "За дом спремни" требало увести у званичну војну употребу, упркос "вриштању" оних чији су "преци, а и они сами, таманили Хрвате".

О непознавању историје у хрватском друштву говори и поклич са трибина фудбалских стадиона у Хрватској: "У бој, у бој, за народ свој!". И то се приписује опери Ивана Зајца, али ни тога у либрету нема.

- Оно што је веома интересантно јесте да такав стих постоји само у пјесми српског аутора Јована Јовановића Змаја "Бојна песма". То је пјесма из 19. вијека која говори о ослобађању Срба од Турака - појашњава историчар Класић.

Узлету поклича "За дом спремни" можда је највише допринио естрадни љубимац деснице, пјевач Марко Перковић звани Томпсон, наводи часопис "Дојче веле".

Он у себи уједињује антикомунизам, антисрпство и антијугословенство. С обзиром на то да су се усташе доживљавале као "борци против комунизма, српства или великосрпских идеја", усташтво је на мала врата ушло као симбол отпора", каже хрватски историчар.

Томе је, напомиње он, допринијела и усташка емиграција и њени потомци који су почетком деведесетих почели да се враћају у Хрватску.

Класић као анегдоту наводи колегу студента, повратника из Сиднеја, који све до доласка у Хрватску није знао да БиХ није у њеном саставу!

Одрастао је уз карту "Хрватске до Дрине". Када га је Класић питао да ли је истина да су они тамо сви за Павелића /усташког поглавника/, овај му је одговорио - да је то лаж и пропаганда и да су његови били за Макса Лубурића /команданта логора Јасеновац и једног од највећих усташких зликоваца/.

И Црква је учешћем у пројектима у вези са релативизацијом Јасеновца послала погрешну поруку, оцјењује Класић.

Угледни загребачки социолог др Ренато Матић одбацује тезу према којој је "За дом спремни" израз правог патриотизма. Он тврди да све главне политичке странке у Хрватској сматрају да је ријеч о поздраву насталом у квислиншкој, усташкој држави.

Поздрав "За дом спремни" контаминиран је у Другом свјетском рату. "Под њим су почињени страховити злочини и њему нема мјеста у савременом друштву без икаквог ограничавања демократског изражавања. То је оно што би млади требало да знају", наводи Матић за "Дојче веле".