latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:23 | Аутор: Б92

Курц: Проблем азиланата ријешити на европском нивоу

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц отпутовао је у Македонију због актуелне ситуације око избјеглица.
Себастијан Курц - Фото: Wikipedia
Себастијан КурцФото: Wikipedia

Он је оцијенио да је за проблем великог броја азиланата потребно рјешење на европском нивоу.

Он је, како је нагласио, ријешио да отпутује у Македонију како би стекао слику о стању на терену.

- Државе западног Балкана су пресиромашне, преоптерећене и препуштене саме себи. Морамо им помоћи - нагласио је Курц.

Он ће, како је најављено у Бечу, посјетити грчко-македонску границу, на којој је протеклих дана дошло до драматичних сцена.

Македонија, како истиче Беч, једна је од главних транзитних земаља за азиланте, који потом преко Србије иду даље ка ЕУ.

- Ако успијемо да издејствујемо побољшања на западном Балкану, помажемо нама - подвукао је Курц истичући да је неопходно да се створи већа свијест о овом проблему на терену, али и захтијева прије свега дјеловање ЕУ.

- Ниједна држава сама не може да ријеши овај проблем - нагласио је аустријски шеф дипломатије додајући да Даблински споразум уопште не функционише, те да је неопходна фер расподјела азиланата на свих 28 земаља чланице ЕУ.

Према његовим ријечима, при том се не ради о растерећењу земаља попут Грчке и Италије, већ и оне које су напропорционално примиле азиланте, као што су Мађарска, Аустрија, Њемачка и Шведска.

Курц је нагласио да треба што прије да се одржи самит шефова држава и влада ЕУ, на којем је неопходно на европском нивоу пронаћи "стратегију послије Даблина".

Аустријски шеф дипломатије у Македонији ће се састати са својим колегом Николом Попоским, као и шефовима бугарске и албанске дипломатије, Даниелом Митовим и Дитмиром Бушатијем, којима ће саопштити свој приједлог рјешења од пет тачака.

Приједлог садржи и захтјев да се државама западног Балкана помогне у савладавању азилантског проблема.

Курц је за викенд објавио свој план који садржи на једној страни борбу против узрока избјегличке кризе, као што је војно дјеловање против Исламске државе, стварање безбједосних зона у Сирији и Ираку, као и дјелотворне контроле на спољним границама ЕУ, те масивну борбу против кријумчара људи.