latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:14 | Аутор: Независне

ДФ излази, СББ улази у власт на свим нивоима?

СДА ће данас највјероватније прихватити приједлог ХДЗ-а о уласку Радончићевог СББ-а у нову парламентарну већину на свим нивоима, пишу "Независне новине".
Фахрудин Радончић (архив) -
Фахрудин Радончић (архив)

Предсједник Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић на свом Твитер профилу поновио је у кратким цртама оно што је изјавио прије два дана у Мостару након састанка с лидером ХДЗ-а, Драганом Човићем, да би странка на чијем је челу могла постати дио нове политичке коалиције окупљене око СДА и ХДЗ БиХ.

"БиХ, ако жели да опстане, очигледно захтјева компромис свих, укључујући и мене и господина Изетбеговића и Човића", написао је Радончић на свом Твитер профилу.

Колегиј СДА данас ће разматрати ову понуду која је очито раније била договорена и најероватније ће начелно одговорити позиитивно. Двије странке, СДА и СББ, формираће страначке делегације које ће припремити терен за каснији разговор страначких шефова, Бакира Изетбеговића и Фахрудина Радончића, који би се могли састати почетком наредне седмице и потписати коалициони споразум, под условом да се претходно дефинишу и усугласе кључне одредбе коалиционе платформе чији је темељ раније усвојена реформска агенда.

Коалиција СДА и СББ подразумијевала би реконструкцију власти на свим разинама, од кантона до Савјета министара БиХ, при чему би Комшићев ДФ преселио у опозицију а позицију ове странке преузео би Радинчићев СББ и Јерлагићева Странка за БиХ (на федералној разини).

Коалициони партнер из Републике Српске на нивоу БиХ и даље би били СДС, ПДП и НДП наводе "Независне".