latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска у страху од избјегличког таласа

Иако мигрантска криза за сада ни на који начин не угрожава Хрватску, у тој држави развила се жестока полемика на ту тему са главним питањем - има ли званични Загреб стратегију за случај да се избјегличка криза прелије у ту државу.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Одговор на то питање дао је премијер Зоран Милановић истакавши да Хрватска не може да има стратегију за избјеглице јер је нема ни Европа, пренијели су хрватски медији.

- Ми смо земља која је када је било најтеже добила туђу помоћ и у складу са својим могућностима, које су мале, али постоје. Спремни смо помоћи и то ћемо направити - поручио је Милановић коментаришући избјегличку кризу у Македонији и Србији.

Хрватска радио-телевизија извијестила је, наиме, прошлог викенда о тензијама на грчко-македонској граници истакавши да су и Македонија и Србија затражиле помоћ Европске уније, али да Унија игнорише њихове апеле.

- Све институције су се оглушиле - казао је македонски министар унутарњих послова Митко Чавков, пренио је ХРТ.

Да је питање миграната проблем Европе указао је и македонски премијер Никола Груевски прошле седмице, након сједнице владе на којој је одлучено о увођењу ванредне ситуације у рејонима јужне и сјеверне границе, односно ка Грчкој и ка Србији.

Хрватска страхује да би, након што Мађарска доврши подизање четири метара високе ограде на граници са Србијом, у дужини 170 км до краја августа, мигранти из Африке и Блиског истока би могли бити преусмјерени на Бугарску и Хрватску.

У Хрватској од избјегличке кризе страхује јавност, појединци, али и политичари па је тако челница ОРаХ-а Мирела Холи упутила отворено писмо влади позивајући је да представи стратешки план.

ОРаХ је отвореним писмом позвао премијера Милановића и владу да, с обзиром на то да избјеглички талас пријети да преплави и Хрватску, представе стратешки план за избјеглице ако га имају, те јавности објасне како га мисле спроводити.

Како се на попису објеката у којима би се у Хрватској смјештале евентуалне избјеглице спомињу и неки објекти у Истри, реаговао је саборски заступник Дамир Кајин и поставио питање:"Зашто мигранте не прихватају Катар, Кувајт, Емирати или Арабија?

Све што се досад могло чути из владе о питању могуће избјегличке кризе, која је већ на, како се наводи, прагу Хрватске, и то у недалекој Македонији те сусједној Србији, а не негдје хиљадама километара далеко, била је изјава министра унутрашњих послова Ранка Остојића који је рекао да је Хрватска увијек до сада то успјешно радила, па ће тако бити и даље.

А може ли Хрватска као до сада? Јер није се још сусрела с оваквом избјегличком кризом на својим границама. Хоће ли се дјеловати стихијски или влада ипак има план па га можда и представи, питања су која тиште хрватску јавност и политичку елиту.

О избјегличкој кризи која потреса Европу и тренутном стању у Сирији на хрватском каналу ТВ Н1 говорио је др Јамал Асад, љекар и представник Сиријске националне коалиције истакавши да је ситуација у Сирији веома сложена, те да је цијела нација увучена у прљави рат.

- Рат који разара наше ткиво, нашу државу и цијели народ. Наша дјеца живе и расту у логорима. На нашим људима режим Асада испробава своје оружје и ИД се такође бави са свачим. Понашају се тако јер желе да искористе нашу историју - рекако је Асад.

Он је објаснио да је 40 одсто сиријске територије под контролом ИД, а 30 одсто под надзором режима, док је остатак под контролом сиријске слободне војске.

- Нажалост, ова ситуација којој сам био свједок на граници Македоније и Грчке је страшна. То је бол, суза, очај. Људи жедни слободе су без хране и воде. Њима треба пружити руку. Они су невини побјегли од рата. Немају домове ни домовину. Вапе за одмором. То су дјеца по путу без одјеће, ципела, под повишеном температуром. Криминалци их искоришћавају - продају им воду за 10 евра. Сматрам да не може Европа сама прихватиит толико људи, али им треба помоћи - рекао је он.

Упитан како би им Европа морала помоћи, Асад каже тако што би зауставила рат у Сирији.

- Да се цијели свијет уједини и да заустави рат, онда избјеглица неће бити - рекао је.

Према његовим ријечима Сиријска национална коалиција контролише велики дио Сирије.

- Али овдје су убачени ИСИЛ-овци. Они добијају стратегију и добијају помоћ од Асада. Овде је сто одсто на снази коалиција Асда и ИСИЛ-а - рекао је Асад

Одговарајући на питање зашто америчка помоћ није успјела, Асад каже:

- У Сирији свако од богатих земаља има свој интерес. Рат не може рјешавати проблем у Сирији. Остала је само политичка воља. Асад мора отићи јер је изгубио легитимитет. Спремни смо наставити разговор. Ко год хоће нека дође на власт само да га изабере народ - казао је.

Коментаришући поступке македонске полиције и власти према мигрантима, Асад је рекао да током боравка у Македонији није могао зауставити сузе.

- Људи без хране и воде на путу према слободи су опљачкани. Свако ко је продао стан у Сирији има у џепу пет хиљада евра и били су изложени свим начинима криминала. Македонска влада није била спремна на тај избјеглички талас - испричао је Асад.

Истовремено, он каже да ниједна арапска земља неће да прими сиријске избјеглице.

- Тамо нема демократије. Заправо постоји страх кад дођу Сиријци да ће тамо бити стријељани или истјерани. Сиријски народ је цивилизован и начитан и знају се понашати кад дођу у Европу - казао је Асад.