latinica  ћирилица
24/08/2015 |  12:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Србија опредељена за политику стабилности З. Балкана

Србија је опредељена за политику која Западном Балкану доноси стабилност, рекао је премијер Александар Вучић у разговору са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом и најавио да ће у том смислу иступити и на Конференцији у Бечу 27. августа.
Састанак Вучић - Девенпорт - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Вучић - ДевенпортФото: ТАНЈУГ

Како је саопштила владина Канцеларија за медије, Вучић се састао у Београду са Девенпортом и том приликом они су разговарали о наставку дијалога Београда и Приштине у уторак у Бриселу, ситуацији у региону и великом приливу миграната.

Вучић је рекао да је за Владу Србије важно да се постигне договор о Заједници српских општина, као дијелу Бриселског споразума, као и о телекомуникацијама, енергетици и "Парку мира" у Косовској Митровици, али искључиво уз поштовање државних интереса Србије.

Говорећи о ситуацији у региону, Вучић је поновио опредијељеност за политику која Западном Балкану доноси стабилност и најавио да ће у том смислу иступати и на Конференцији у Бечу 27. августа.

Двојица саговорника су размотрили и ситуацију поводом великог прилива илегалних имиграната, као заједничког проблема Србије и Европске уније. Девенпорт је рекао да је Европска унија импресионирана организацијом прихвата илегалних имиграната од стране српске владе и надлежних служби.

Премијер Србије изразио је захвалност Европској унији на помоћи у организацији њиховог прихвата, као и на 390.000 евра новчане помоћи коју је до сада упутила ЕУ. Вучић и Девенпорт разговарали су и о могућности да Европска унија помогне опремање будућег прихватног центра за имигранте у Београду.