latinica  ћирилица
24/08/2015 |  12:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија се спрема за долазак избјеглица

Словенија тек крајем године очекује почетак постепеног доласка 250 избјеглица из Сирије и других блискоисточних држава у оквиру договора постигнутог с ЕУ.

Словенија се припрема и на евентуални неконтролисани долазак највише 500 избјеглица који се сада налазе у Македонији, Србији или Мађарској, пише данас "Дело".

Према информацијама Министарства унутрашњих послова, на које се позива љубљански дневник, преко границе с Хрватском могућ је постепени долазак већег броја азиланата који путују балканском копненом рутом.

Ријеч је о претпостављеном сценарију по којему би капацитети држава у региону, попут Македоније, Србије и Мађарске, били прекорачени, а талас миграната усмјерен преко Хрватске на Словенију.

Словеначки надлежни органи наводе да би држава у складу са својим могућностима прихватала мигранте у мањим контингентима, при чему би предност имале "рањивије скупине" које могу да се брже социјално интегришу, попут жена и дјеце, а водило би се рачуна и о могућностима држава да дају одговарајући број преводилаца, као и да осигурају безбједносну провјеру потенцијалних имиграната.

Приликом избјегличке кризе у Европи у априлу и мају ове године словеначака влада је изразила резерве око увођења обавезних имигрантских квота према којима би Словенија примила 720 избјеглица, али је премијер Миро Церар касније пристао на прихват највише 500 имиграната, преноси Хина.

Према плану који је прије мјесец дана прихватила словеначка влада, азиланти би били смјештени у посебним објектима у Марибору, Љубљани и Постојни, као и у одмаралишту Дебели ртић на словеначкој обали, али је проблем у томе да су њихови заједнички капацитети предвиђени за само 220 људи.

Словеначко министарство спољних послова прошле је седмице јавно изразило забринутост због ескалације кризе с азилантима у Македонији, наводећи да Европска унија Македонији треба да пружи више конкретне материјалне помоћи.

Словенија се, иначе, сматра једном од најконзервативнијих чланица Уније када се ради о имигрантској политици и одобравању азила.

Према подацима словеначког огранка организације "Амнести интернешенел" у 2011. години је у Словенији било поднесено више од 300 молби за азил, од чега је одобрено само 20.

С друге стране, статус избјеглице у Словенији има 140 људи, а законским измјенама које је потврдила претходна влада азиланти не могу да добију ни бесплатну правну помоћ.