latinica  ћирилица
24/08/2015 |  12:12 | Аутор: Независне

Дионица Прњавор - Добој у завршној фази

Радови на дионици аутопута Бањалука - Добој, од Прњавора до Добоја, улазе у завршну фазу, која подразумијева постављање завршног слоја асфалта, радове на одводњи, приступним насипима за надвожњаке, постављање звучне изолације, заштитне ограде и регулацију потенцијалних клизишта.
Дионица аутопута Прњавор - Добој (фото: А. Чавић) -
Дионица аутопута Прњавор - Добој (фото: А. Чавић)

Око 700 радника на дионици дугој 36,6 километара досад је урадило 72 одсто укупног посла, а под првим слојем асфалта је већ двадесетак километара пута, пишу "независне новине". Наводе да су завршени најзахтјевнији објекти, као што је мост преко ријеке Босне дугачак 412 метара и Центар са осматрање и контролу саобраћаја. Током радова, који трају готово три године, ископано је преко четири милиона кубних метара земље, а на самој траси дионице од Прњавора до Добоја биће постављено више од 1,5 милиона квадратних метара асфалта.

"Остала је још завршница и финализирање радова, јер сви сложенији објекти и послови који су подразумијевали велике ископе, насипе и ангажовање великог броја и радника и машина су завршени. Дио трасе се припрема за први слој асфалта, дио је већ прекривен и остало је још да се заврше неки мањи надвожњаци, подвожњаци и приступни путеви. У сваком случају највећи и најзахтјевнији дио посла је завршен", рекао је Боштјан Бролих, оперативни вођа пројекта.

На дионици од Прњавора до Добоја изграђена су или су у завршној фази изградње укупно 64 објекта, односно велики и мали мостови, надвожњаци, подвожњаци, пропусти и тунели, а у просјеку у протекле три године свакодневно у току сезоне било је ангажовано више од 900 радника.

Иначе, пројекат изградње аутопута од Бањалуке до Добоја, односно дионице од Прњавора до Добоја започео је на јесен 2012. године с циљем да буде завршен до новембра ове године.

Међутим, како наводе и извођачи радова и инвеститор ЈП "Аутопутеви РС", због објективних околности, прије свега прошлогодишњих поплава, тај рок неће бити испоштован.

Изградња ове дионице финансира се кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 180 милиона евра, с тим да је укупна вриједност пројекта аутопута од Бањалуке до Добоја вриједна нешто више од 340 милиона евра.

Друга дионица од Бањалуке до Прњавора, на којој се тренутно ради на обиљежавању и чишћењу терена, рушењу објеката, уклањању шибља и дрвећа у појасу извршене експропријације, дуга је 35,3 километра и коштаће око 160 милиона евра, а средства су обезбијеђена кредитом од Европске инвестиционе банке.

Комплетан аутопут од Бањалуке до Добоја, који је подијељен у двије фазе, гради конзорцијум који чине фирме "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља.