latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Мејмаракис вратио мандат, сљедећи Лафазанис

Лидер главне опозиционе грчке партије Нова демократија Вангелис Мејмаракис вратио је данас мандат за формирање владе предсједнику Грчке Прокопису Павлопулосу, пошто није успио да за три дана договори формирање владе са осталим партијама у парламенту, јавиле су агенције.

"На жалост, земља иде катастрофалним правцем што је одговорност (премијера у оставци Алексиса) Ципраса, а то је нешто што се могло избјећи", рекао је Мејмаракис а преноси АНА.

Лидер главне опозиционе странке позвао је Ципраса да се сусретну како би се избјегао такав катастрофалан курс, јер "још има времена" да превлада национални договор, наводи грчка агенција. АНА је јуче јавила, позивајући се на извор из грчке владе, да је Ципрас одбио да се сретне са лидером НД, сматрајући да не постоји простор за програмско усклађивање између НД и владајућег коалиционог партнера Сиризе око формирање владе у актуелном парламенту.

Ципрас је 20. августа поднио оставку, само седам мјесеци по освајању четворогодишњег мандата, и затражио да се избори одрже што прије. Ципрас је, наводи извор агенције АНА, објаснио Мејмаракису да не постоји шанса да се формира влада са садашњим саставом парламента, што је и разлог подношења оставке. Због тога, нема потребе за разговором о формирању владе а Ципрас сматра да нема могућности за приближавање двије странке.

Према Уставу Грчке, ако влада поднесе оставку мање од годину дана од избора, предсједник мора да преда експлораторни мандат лидерима опозиције да покушају да формирају владу, почев од највеће партије. По Уставу, Павлопулос треба редом да предаје мандат партијама за формирање владе које би обезбиједиле повјерење скупштине, оне за то имају тродневни рок, а уколико не успију, именује се "техничка" влада којој је на челу предсједник Врховног суда и расписују се пријевремени парламентарни избори.

Тај мандат траје три дана и ако не донесе резултате, предсједник расписује парламентарне изборе. Асошијетед прес наводи да ће мандат сада бити повјерен посланицима фракције Лијева платформа унутар Сиризе, који су се побунили против Ципраса јер је потписао нови пакет помоћи и прихватио рестриктивне мјере које захтијевају међународни кредитори, а у петак одлучили да постану независни и формирају нову самосталну посланичку групу у парламенту Народно јединство, чији ће шеф бити лидер Платформе и бивши министар енергетике Панајотис Лафазанис.

Њих 25 представљају трећи по снази блок у парламенту са 300 посланика, испред центристичке странке Потами (Река) и десничарске Златне зоре, које имају по 17 мандата. Америчка новинска агенција наводи да се не очекује да иједна партија буде у стању да формира владу и да је највјероватније да ће бити одржани пријевремени избори 20. септембра.

Руски Тас с подсјећа да је 4. августа за ратификацију споразума о трећем пакету кредитног програма помоћи за Грчку гласало само 118 посланика владајуће коалиције, јер су посланици Сиризине фракције одбили да подрже владу, чиме је фактички изгубљена потребна већина од 151 гласа у парламенту.