latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Кијев прославља Дан независности, Порошенко оптужује Русију

Хиљаде украјинских војника марширало је данас центром Кијева на војној паради поводом Дана независности Украјине, а предсједник Петро Порошенко искористио је ту прилику да оптужи Русију да је послала три војна конвоја на подручје под контролом проруских снага на истоку Украјине.
Порошенко на паради поводом Дана независности Украјине (UNIAN Photo) -
Порошенко на паради поводом Дана независности Украјине (UNIAN Photo)

На паради у Кијеву су војници били опремљени пушкама, али за разлику од прошле године, у овогодишњој паради не учествују моћније врсте оружја, пренијела је агенција АП.

Конфликт на истоку Украјине, у којем је од избијања у априлу 2014. до сада погинуло више од 6.800 људи, интензивирао се протекле недјеље, кад је само током једног дана живот изгубило девет цивила и војника.

Порошенко је у говору на паради најавио да ће влада наставити да повећава број војника како би се одупрла нападима проруских снага и оптужио званичну Москву за ново слање опреме проруским снагама.

"Само ове недјеље су три велика војна конвоја прешла нашу границу и кренула ка Луганску, Доњецку и Дебаљцеву", истакао је предсједник Украјине.

Он је оптужио званичну Москву да је проруским снагама послала укупно 500 тенкова, 400 ракетних система и до 950 војних возила, иако није навео у којем временском периоду је реализована та испорука.

Украјина данас слави 24. годишњицу стицања независности од Совјетског савеза, а Порошенко је поводом тога рекао: "Рат за независност се наставља, а побједу можемо да однесемо само ако комбинујемо наше дефанзивне напоре, дипломатски таленат, политичку одговорност и челични отпор".

Мировни споразум постигнут у фебруару у Минску су обе стране у сукобу прекршиле много пута, подсјећа АФП.