latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Орден Американцима и Британцу за спашавање путника

Британац Крис Норман (62) и Американци Спенсер Стоун (23), Ентони Седлер (23) и Алек Скарлатос (22), који су у петак у брзом возу "Талис" на линији од Амстердама до Париза осујетили напад савладавши наоружаног нападача, награђени су највишом француском државном наградом, орденом Легије части, јавиле су агенције.
Оланд уручио ордене за спашавање путника - Фото: AP
Оланд уручио ордене за спашавање путникаФото: AP

Њима четворици награду је уручио француски председник Франсоа Оланд на церемонији у Јелисејској палати, на којој су присуствовали и премијери Француске и Белгије, Мануел Валс и Шарл Мишел.

Наглашавајући да су двојица Американаца, који су се супротставили наоружаном нападачу у возу са 500 путника, војници, Оланд је рекао да су у петак они били само путници, пренио је Асошијетед прес.

"Понијели сте се као војници, али и као одговорни људи", рекао је француски предсједник, истичући да су британски бизнисмен Норман, амерички војници Стоун и Скарлатос - гардиста који се недавно вратио из Авганистана, као и њихов вишегодишњи пријатељ Седлер, примјер како треба поступити при суочавању са тероризмом.

"Ваша храброст омогућила је спасавање живота људи у опасној ситуацији. Ваш поступак је примјер. Голоруки сте се бацили на наоружаног човјека. Терориста, који је био у возу 'Талис', имао је довољан арсенал да почини масовно убиство", рекао је Оланд.

Према његовим ријечима, награђени су показали да "суочени са тероризмом, имамо снаге да се одупремо". "Дали сте и лекцију храбрости, воље и наде", рекао је Оланд, наводећи да је избјегнут "прави покољ".

Како преноси Тас с, Јелисејска палата саопштила је да ће бити награђени и рањени Марк Могалијан, држављанин Француске и САД, који живи у Паризу и предаје на Сорбони, као и један 28-годишњи економиста који се први супротставио нападачу. Он ради у Холандији у филијали једне од француских банака, а није желео да се његово име јавно саопшти, наводи руска агенција.

У петак је у близини града Арас на сјевероистоку Француске наоружани мушкарац отворио ватру у возу, али су га путници за неколико минута савладали и на сљедећој станици предали у руке полиције.

Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев саопштио је да је у питању 26-годишњи Ајуб ал-Казани, поријеклом из Марока, који је повезан са једним радикалним исламским покретом, подсјећа Би-Би-Си.

Ал-Казани је имао аутоматску пушку "Калашњиков", пиштољ и нож. Тренутно се налази у притвору изван Париза, гдје га испутује антитерористичка полиција, а његов адвокат каже да Ал-Казани тврди да није пуцано, нити да разумије оптужницу за тероризам.