latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:01 | Аутор: СРНА

САД спремне да пошаљу бомбардере у Јужну Кореју

САД и Јужна Кореја разговарају о пребацивању америчких стратешких бомбардера "Б-52" и атомске подморнице на Корејско полуострво, саопштили су извори блиски јужнокорејском Министарству одбране.

Званични представник Министарства одбране Јужне Кореје Ким Мин Сок изјавио је новинарима у Сеулу да због кризе на Корејском полуострву трају преговори са САД о размјештању америчких снага у тој земљи, преноси агенција Јонхап.

Он није конкретно навео о којим врстама наоружања је ријеч, међутим извори агенције су саопштили да то могу бити бомбардери "Б-52", као и подморнице из војне базе Јоксосуке, у Јапану.

Како се очекује, ове снаге ће учествовати у америчко-јужнокорејским војним вежбама "Фридом гардијан 2015" које се одржавају у Јужној Кореји.

"Подржавамо повећану спремност да се ограниче сјевернокорејске провокације", рекао је Ким Мин Сок.

Сеул је саопштио да ће наставити са емитовањем порука преко звучника у демилитаризованој зони у правцу Сјеверне Кореје све док Пјонгјанг не испуни политичке и војне захтјеве Јужне Кореје.

Сјевернокорејске снаге су 20. августа упозориле да ће уништити звучнике на граници у војној акцији уколико Јужна Кореја у року од 48 часова са њих не обустави емитовање пропагандних порука.