latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:55 | Аутор: РТС

Очекује се пораст броја избјеглица, у Београд пристигло 70 аутобуса (ВИДЕО)

Послије великих гужви током викенда, прихватни центар за мигранте у Прешеву јутрос је празан. У кампу у Миратовцу има још око 1.500 људи. Током ноћи у Београд је пристигло 70 аутобуса са избјеглицама. У Комесаријату за избјеглице очекују помоћ међународних организација и кажу да су спремни за сваки могући сценарио.
Мигранти у Србији (фото: Танјуг - Тања Валич) -
Мигранти у Србији (фото: Танјуг - Тања Валич)

Више од 7.000 избеглица стигло је у Србију у ноћи између суботе и недјеље послије проласка кроз Македонију, показују подаци Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице, док Међународна федерација Црвеног крста наредних дана очекује "драматичан пораст" броја избеглица.

У прихватном центру у Прешеву јутрос нема мигранaта, док је у кампу у селу Миратовцу њих око 1.500, јавља РТС. Очекује да и они током дана пристигну у Прешево.

Јуче је регистровано око 1.000 миграната, а остали су попунили захтјеве и отишли у Београд.

Екипе Црвеног крста, Комесаријата за избјеглице, Организације за миграције, љекари и полиција дежурају 24 сата.

Залиха хране, воде, средстава за хигијену има још свега за један дан. Црвеном крсту недостају и возила за превоз помоћи.

Помоћ је јуче стигла из Српско-руског хуманитарног центра, одакле је послато 2.000 ћебади. С обзиром на то да се очекује већи прилив миграната, свака помоћ је преко потребна.

Већина мигранта који су се затекли у Прешеву није расположена за разговор са новинарима. Они који се ипак одлуче да стану пред камере имају углавном сличне приче.

"Само желим да дођем у Београд, да се одморим. Чекам папире и документа, па послије тога идем у Белгију преко Мађарске", рекао је један од њих извјештачу РТС-а.

Други каже да је управо стигао из Македоније и да је групу мигранта српска војска довела до прихватног центра. "Био сам изненађен како су сви били љубазни према нама. Србија је фина, пријатељска земља. Ја сам пет пута покушавао да морем пређем из Турске у Грчку. Циљ ми је Њемачка".

У Београд је током ноћи стигло 70 аутобуса са мигрантима. Данас ће бити отворен Инфо-центар у Немањиној улици гдје ће избјеглице моћи да добију обавјештења на матерњем или језику који разумију.

Запослени, преводиоци и волонтери Инфо-центра избјеглицама ће пружати и основне сервисне информације, правну и психолошку подршку. Ту ће и грађани моћи да донесу помоћ за избјеглице.

Истовремено, Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила позвао је све који желе да пруже директну подршку да се пријаве за волонтирање у Београду и Суботици.

Помоћница републичког комесара за избеглице Данијела Поповић Роко каже да се од четвртка интензивно прати ситуација, с обзиром на то да су сви мигранти које је македонска полиција задржала на граници почели да пристижу у једном таласу.

Напомиње да је у јуну ове године Република Србија, "видјевши шта се спрема", оформила радну групу у којој су представници седам министарстава и израђен је план са свим могућим сценаријима.

Данијела Поповић Роко указује да је најављена изградња зида према Мађарској убразала прилив избеглица, али да су до сада сви надлежни радили синхронизовано.

"Знатни ресурси издвојени су из буџета, али још смо у границама предвиђеног", каже Данијела Поповић Роко.

Србија је од међународних организација добила ургентну помоћ, а праве се пројекти на основу којих би се обезбиједило дугорочније финансирање збрињавања миграната.

Говорећи о јучерашњем инциденту у Београду, када је у сукобу миграната повријеђен младић, Данијела Поповић Роко је рекла да је ријеч о "мањем инциденту" и да су Хитна помоћ и МУП реаговали благовремено.

"До сада није било већих инцидената. Слика коју Србија приказује међународна заједница види као изузетно позитивну. УНХЦР је издао саопштење у којем Србију истиче као позитиван примјер у опхођењу са избјеглицама", закључила је помоћница републичког комесара за избјеглице.