latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Абе неће присуствовати војној паради у Пекингу

Јапански премијер Шинзо Абе неће присуствовати војној паради сљедеће недјеље у Пекингу поводом обиљежавања 70. годишњице окончања Другог свјетског рата, саопштио је портпарол јапанске владе.
Проба војне параде у Пекингу - Фото: AP
Проба војне параде у ПекингуФото: AP

"Одлука је донесена узимајући у обзир парламентарне активности и друге ситуације", рекао је главни секретар владиног кабинета Јошихиде Суга.

Он је навео да Јапан наставља да тражи друге могућности да се сретну лидери двије земље, укључујући и маргине међународних конференција, пренијела је агенција АП.

Изостанак јапанског премијера са престојеће параде у Пекингу "с обзиром на Абеове парламентарне активности и политички распоред" долази пошто је пред парламентом недавно Абе изразио наду да предмет престојећег кинеског комеморативног скупа неће бити анти-јапански.

Кина наводи да се војном парадом обиљежава 70-тогодишњица јапанске предаје с намјером да се докаже посвећеност миру.

Међутим третман који је Јапан имао према Кини током војне инвазије од 1937-1945. још увијек у великој мјери утиче на односе двије земље наводи АП.

У склопу припрема за војну параду заказану за 3. септембар, улицама Пекинга проћиће тенкови, а небом ће летјети борбени авиони пошто парада треба да послужи за демонстрацију моћи кинеске војске баш у вријеме кад званични Пекинг потврђује своје територијалне претензије над подручјима Јужног и Источног кинеског мора.

У проби велике војне параде учествововало је више од 10.000 војника, 500 војних возила и око 200 летјелица, објавила је кинеска агенција Синхуа.

Према наводима кинеских државних медија, на паради ће учествовати и снаге Бјелорусије, Казахстана, Киргистана и Мексика.
У плану је учешће укупно десет земаља, али остале још нису наведене.

Кинески медији наводе да су позиве за учешће у паради досад прихватили предсједници Русије Владимир Путин, Египта Абдел Фатах ел-Сиси и Чешке Милош Земан, као и још неки лидери из централне Азије.