latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:30 | Аутор: Независне

"Потонуће" цијена дионица на азијским берзама

На азијским су берзама су данас цијене дионица потонуле на најнижи ниво у три године јер се улагачи појачано повлаче с тржишта након што су кинески берзански индекси пали више од 8 одсто, упркос новим мјерама тамошњих власти.
Берза (Фото: CNBC) -
Берза (Фото: CNBC)

На Токијској берзи Никеи индекс у седам часова био у минусу више од 3 одсто, склизнувши по први пута након више од пет мјесеци испод нивоа од 19.000 бодова.

Берзански индекси у Јужној Кореји, Аустралији, Сингапуру и Хонг Конгу потонули су чак између 2,2 и 4,7 одсто, па је МСЦИ индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, у 7.30 био у минусу више од 4 одсто, заронивши на најнижи ниво од јула 2012. године.

На почетку данашњег трговања у Шангају цијене дионица потонуле су даље за осам одсто, након што су се већ прошлога тједна стрмоглавиле више од 12 посто.

Оштар пад цијена настављен је премда су кинеске власти у недјељу поручиле да ће омогућити највећем државном мировинском фонду улагање у домаће дионице и до 30 посто његове имовине.

"Тржишта су у силазном тренду. Нема добрих вијести, дионице су и даље скупе, а нема свјежег новца јер кинеска средишња банка није смањила стопу обвезне резерве банака", каже аналитичар у твртки ЦЕБМ.

Паника на тржиштима посљедица је успоравања раста кинеског господарства, што је недавно навело тамошње власти на девалвацију јуана у покушају да се повећа конкурентност кинеских извозних производа и тако потакне раст другог по величини свјетског господарства.

То је, међутим, изазвало валутни рат тржишта у развоју, која на исти начин покушавају обранити своје економије.

Јужноафрички ранд склизнуо је на најнижи ниво у 14 година, малезијски рингит у 17 година, док је курс турске лире најнижи у повијести.

"Кина би могла бити присиљена на даљу девалвацију јуана, ако се настави слабљење њене привреде па се тржишта дионица морају носити с тиме да би слабији јуан могао ојачати негативан утицај спорог раста Кине", каже Еји Кинуци, аналитичар у компанији Даива Секјуритис.

Улагачи се плаше да ће слабљење Кине и валутни рат изазвати успоравање раста цјелокупне свјетске привреде.

Тржишта у развоју, од којих многа зависе од извоза сировина, посебно су на удару јер је слабљење Кине, највећег свјетског потрошача сировина, изазвало пад цијена сировина на најнижег нивоа у најмање шест година.

Тако је јутрос цијена бакра, која представља својеврсни барометар потражње у свијету, пала на 4.950 долара по тони, најнижи ниво у шест и по година, док је цијена нафте на америчком тржишту, по први пута од свјетске финансијске кризе 2009., заронила испод 40 долара по барелу.

"Било би лако за овај пад тржишта упрти прстом у успоравање кинеског раста, пад цијена нафте и валутни рат тржишта у развоју. Међутим, значајнији су чимбеници дезинфлација и дефлација, заоштравање глобалних монетарних услова и пад профита на тржиштима у развоју", каже Шон Дарби, стратег у компанији Џефрис.

Улагачи се повлаче с тржишта и због тога што су прошле седмице цијене дионица на Вол Стриту, који се сматра сигурним уточиштем, због кинеских поремећаја забиљежиле највећи седмични пад у готово четири године.

Јутрос су амерички термински индекси поновно у минусу више од 1 посто, што показује да је расположење на највећој свјетској берзи и даље суморно.