latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:21 | Аутор: СРНА

Софтић: Модел валутног одбора остаје

Нови гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић изјавио је да, упркос недостацима, модел валутног одбора остаје у БиХ.
Сенад Софтић (Фото: radiosarajevo.ba) -
Сенад Софтић (Фото: radiosarajevo.ba)

- Свјесни смо његових недостатака - ограниченог броја инструмената монетарне политике, да Централна банка нема улогу банке посљедњег уточишта, односно кредитора у крајњој нужди, да не може инвестирати у домаће вриједносне папире - рекао је Софтић за сарајевско "Ослобођење".

Упркос томе, Софтић сматра да с обзиром на монетарну и цјеновну стабилност коју пружа модел валутног одбора, такав модел треба задржати док се економија не стабилизује до нивоа да је спремна за либералнији тип монетарне политике.

- Стабилност коју пружа валутни одбор, праћена добро осмишљеним реформама, може довести до економског раста - закључио је Софтић.

Нови гувернер Централне банке поручио је да се у његовом шестогодишњем мандату оквир монетарне политике неће мијењати.

- Основни задатак Централне банке БиХ и даље ће бити очување монетарне и финансијске стабилности у земљи, уз могућност тражења модалитета за интензивније укључивање Централне банке БиХ у економски амбијент у БиХ - истакао је Софтић.

Софтић, професор Економског факултета у Сарајеву и консултант у бројним предузећима и општинама БиХ, за гувернера Централне банке изабран је 11. августа.