latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:21 | Аутор: СРНА

"Мршав" учинак мисије ЕУ на Космету

Еулекс за десет мјесеци завршава мисију на Косову и одлази, али је већ сада извјесно да за њим нико неће жалити јер и косметски Срби и Албанци сматрају да је учинак ове мисије за седам година више него "мршав", пише "Политика".
Еулекс (илустрација) -
Еулекс (илустрација)

Према писању овог листа, и једни и други сматрају да Еулекс није донио правду на осјетљивом терену какав је Косово и Метохија.

Наглашавајући да није незадовољан учинком Еулекса, шеф ове мисије Габријел Меучи додаје да "мисија Еулекса није повјерена суперменима који су дошли да хапсе сваког на Косову".

Бивши посланик у скупштини самопроглашеног Косова Рада Трајковић није задовољна оним што је мисије ЕУ урадила, али сматра да би Срби били више угрожени без присуства Еулекса.

Посланик у скупштини самопроглашеног Косова Иљир Деда рекао је да ова мисија није помогла у борби против корупције и организованог криминала, а још мање у јачању правосудних институција на Космету.

"Избегавали су да покрену процесе против истакнутих косовских политичара, па су правна питања постала политички проблем", истакао је Деда.