latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

"Нова рунда дијалога Београд - Приштина кључни моменат за ЗСО"

Координатор Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина Љубомир Марић изјавио је, поводом почетка нове рунде техничког дијалога стручних тимова Београда и Приштине у Бриселу, да очекује постизање договора о најважнијем питању - ЗСО.
Љубомир Марић - Фото: Screenshot
Љубомир МарићФото: Screenshot

Марић је изразио наду да неће бити блокада у спровођењу дијела споразума и додао да је неколико мјесеци довољно да ЗСО заживи, да се формира и да ступи на снагу.

Он је најавио да би ЗСО одмах чинило 10 општина и додао да се нада да ће се двије, које су у плану да се формирају - Прилужје и Гора, изјаснити да, такође, желе да се прикључе ЗСО. Марић је подсетио да је народ на Косову и Метохији подржао Бриселски споразум због ЗСО.

"Наша очекивања су велика зато што у претходним рундама није дошло до договора, ово питање се одлагало. Међутим, након консултација, које смо имали прошле недјеље у четвртак са представницима Владе Републике Србије, очекујемо да до договора дође", рекао је Марић на РТС-у.

Он је изразио увјерење да је међународна заједница ријешила да затвори ова питања и да ће ограничити било какве услове који могу да дођу са приштинске стране.

Коментаришући изјаву министра спољних послова самопроглашеног Косова Хашим Тачија да ЗСО ипак неће имати извршна овлашћења, Марић је рекао да је Београд добио сигнале из високих политичких кругова у Бриселу и у Вашингтону да се могу очекивати провокације албанских политичара које служе искључиво за дневно политичке сврхе.

Српски народ на Косову и Метохији вјерује и у премијера Александра Вучића и у директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Дјурића да ће се они изборити да ЗСО добије форму и надлежности какве су неопходне да се Косово и Метохија заштити и да има будућност, додао је Марић.