latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:30 | Аутор: Политика

Габријел: Избјеглице највећи изазов од уједињења

Њемачки вицеканцелар и министар привреде и енергетике Зигмар Габријел изјавио је данас да проблем таласа избјеглица представља најзначајнији изазов од уједињења Њемачке и критиковао пасивност земаља Европске уније.

Габријел је за телевизију АРД рекао да је питање избЈеглица “колективна дужност“ и “највећи изазов од уједињења“ 1990, што ту земљу приморава да “учини више“ и “радикално промијени политику“, пренио је Франс прес.

“Бићемо принуђени да радикално промијенимо нашу политику према избјеглицама“, рекао је он а преноси ТАСС.

Челник њемачких социјалдемократа који дијеле власт са конзервативцима канцеларке Ангеле Меркел заложио се за утростручавање износа средстава општинама за смјештај, медицинско збрињавање и образовање избјеглица, пренио је Ројтерс.

Габријел је критиковао пасивност ЕУ.

“Срамота је да већина земаља-чланица говори: 'То није наш проблем'“, казао је њемачки вицеканцелар, додајући да би враћање Европе на “затворене границе“ имало “катастрофалне посљедице“.

АФП наводи да се очекује да број тражилаца азила у Њемачкој ове године достигне 800.000 док људи из Африке и са Блиског истока долазе у Европу бјежећи од сиромаштва и рата.