latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Ј. Кореја не прекида емитовање пропагандних порука

Јужнокорејска предсједница Парк Геун Хје рекла је да Сеул неће прекинути емитовање пропагандних порука на граници двије земље, уколико се Сјеверна Кореја "јасно не извини" за оно што Пјонгјанг види као низ провокација из Сеула.
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com) -
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com)

- Сјеверна Кореја треба да упути јасно извињење и гарантује да неће бити даљих провокација - рекла је Парк бацајући кривицу на Пјонгјанг за изазивање тренутне војне кризе "провокативним активностима".

Њен позив Пјонгјангу долази у тренутку када су двије Кореје застале у разговорима на високом нивоу о окончању војних пријетњи који би могли да доведу до оружаног сукоба на Корејском полуострву.

Разговори двије Кореје на високом нивоу почели су суботу у пограничном селу Панмуњом у циљу окончања "напетог одмјеравања" дуж границе двије земље на Корејском полуострву, пренијела је агенција АФП.

Међутим, на разговоре су се "навукли облаци" послије јужнокорејских оптужби да Сјевер наводно хоће да "поткопа преговарачки процес" помјерањем додатних артиљеријских јединица на граници и испловљавањем на десетине подморница из лука.

Криза на Корејском полуострву почела је са недавним експлозијама мина на граници када су тешко повријеђена два јужнокорејска војника.

Оптужујући Пјонгјанг за постављање мина, Сеул је узвратио укључивањем џиновских звучника на граници који су постављени прије више од једне деценије и емитовањем високодецибелних пропагандних порука.

Пјонгјанг је негирао било какву своју улогу у експлозијама мина и упутио ултиматум Југу да заустави свој "психолошки рат", или ће се суочити са оружаним нападом.