latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Фајман: Охрабрити Балкан на даље спровођење реформи

Аустријски канцелар Вернер Фајман намјерава да, као домаћин Самита о Западном Балкану, земље региона охрабри за даље спровођење реформи одајући, како је саопштено, признање њиховим досадашњим напорима.

Он је, поводом скупа који се одржава 27. августа у Бечу, као наставак Берлинског процеса, који је прошле године иницирала њемачка канцеларка Ангела Меркел, најавио да ће се на конференцији заложити за борбу против незапослености младих.

- Европска перспектива за Западни Балкан је од великог значаја - подвукао је Фајман.

Он је истакао да су земље Западног Балкана већ сада предузеле значајне напоре, али да још увијек постоје даље реформе, прије свега у области владавине права и борбе против корупције које треба спровести.

На скуп у Беч, како је најављено у престоници Аустрије, допутоваће премијер Србије Александар Вучић, Албаније Еди Рама, предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић, премијер Црне Горе Мило Ђукановић, Македоније Никола Груевски, самопроглашеног Косова Иса Мустафа, као и премијери Словеније и Хрватске Миро Церар и Зоран Милановић.

У Беч ће допутовати и њемачка канцеларка Ангела Меркел, а од стране ЕУ биће присутни висока представница за спољну политику Федерика Могерини, европски комесар Јоханес Хан.

На Самиту ће учествовати и предсједнции ЕБРД и ЕИБ, Сума Чакрабарти и Вернер Хојер.

Очекује се да, усљед актуелне ситуације, једна од тема која ће доминирати скупом буде проблем азиланата.

Још прије пар недјеља у средишту пажње припрема Самита биле су сасвим друге теме као што су прекогранични инфраструктурни пројекти, који ће се наћи на дневном раду, али ће, како се очекује у Бечу, бити засјењени проблемом азиланата.