latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Мектић: Уз Вучића два полицајца, евакуисан Клинтоновим путем

Најмање седам информација о угрожености премијера Србије Александра Вучића приликом посјете Сребреници 11. јула подијелили смо са директором Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсадом Вилићем, изјавио је министар безбједности БиХ Драган Мектић, који тражи Вилићеву смјену због низа пропусту у обезбјеђењу комеморације у Поточарима, када је, како истиче, Вучићу био угрожен живот.
Министар безбједности БиХ Драган Мектић - Фото: klix.ba
Министар безбједности БиХ Драган МектићФото: klix.ba

И поред тих информација о угрожености Вучића, премијера Србије чувала су само два полицајца, што је парадоксално, док је уз турског премијера Ахмета Давутоглуа, који је добродошао у БиХ, било ангажовано чак 12, рекао је Мектић за Новости.

У документу о пропустима, министар безбједности БиХ каже да је као кључно навео што је дозвољено да ложа са ВИП личностима буде смјештена дубоко у маси људи, умјесто на ободу догађаја.

"Вилић никако није смио да пристане на приједлог редитеља Хариса Пашовића, који је креирао сценографију скупа у Поточарим, да бина буде у маси", рекао је Мектић, који наводи да Пашовић сада као алиби налази да је то била само његова идеја, а да је на одговорнима за безбједност било да укажу на евентуални пропуст.

Према његовим ријечима, ова груба грешка произвела је низ других.

"Поготово је катастрофалан пропуст могао да буде то што Вилић, као шеф обезбјеђења, није обезбиједио не само резервни, него уопште адекватан коридор за евакуацију. То свакако није била стаза од готово 60 метара, која је на појединим мјестима, између разјарене масе, износила свега 70 центиметара ширине", рекао је он.

"Премијер Вучић се избавио такозваним резервним коридором који је сковала тајна служба предсједника САД. Под третманом и заштитом, у случају опасности, тим коридором би се, да је био у опасности, евакуисао бивши амерички предсједник Бил Клинтон", навео је министар безбједности БиХ.

"Стицајем околности срећа да је Вучић евакуисан управо тим коридором, јер је питање шта би се десило да је враћен назад у разјарену масу, кроз коју је већ прошао. А, можда је на то неко и рачунао", казао је Мектић.

Према расположивим информацијама, по његовим ријечима, у нападу на Вучића су учествовале криминално-хулиганске групе, међу њима и такозвана Антидејтонска група.

"У овим групама има и особа које су припадници радикалних вехабијских покрета. Неке хулиганске групе су дошле и из Србије и ми, уз помоћ српских служби, радимо на њиховој идентификацији. Укупно је до сада већ идентификовано двадесетак нападача. На потезу је тужилаштво БиХ", рекао је Мектић.