latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Екстремисти ИД уништили храм у Палмири

Екстремисти Исламске државе уништили су храм у древном сиријском граду Палмири, саопштили су активисти.
Храм у Палмири прије уништења (фото: BERNARD GAGNON- WIKIMEDIA) -
Храм у Палмири прије уништења (фото: BERNARD GAGNON- WIKIMEDIA)

Сиријска опсерваторија за људска права, са сједиштем у Британији, објавила је да су екстремисти уништили храм Балшамин дигнувши га у ваздух прије мјесец дана, док друга група активиса, са сједиштем у Турској, наводи да се то догодило данас.

Обје групе се ослањају на информације људи из Палмире и засад није јасно зашто им се подаци разликују, навела је агенција АП.

Палмиру су џихадисти заузели крајем маја, послије чега се појавила информација да су град минирали, а у јулу да су уништили неколико древних споменика, укључујући статуу Лава древноарапске богиње Алат стару око двије хиљаде година на улазу у музеј.

Према предању, Палмиру је основао библијски цар Соломон и један је од најбогатијих градова касне антике, у оази Сиријске пустиње.

Рушевине које се протежу на три километра на списку су објеката свјетске културне баштине Унескоа.

Генерална директорка Унеска, Ирина Бокова, упозорила је у петак да екстремисти Исламске државе у Сирији и Ираку учествују у најбруталнијем, систематском уништавању древних локалитета, незабиљеженом још од Другог свјетског рата.

Она је то изјавила неколико сати пошто су екстремисти потпуно уништили манастир у централној сиријској провинцији Хомс, стар 1.500 година.

Прије неколико дана, припадници ИД погубили су у Палмири чувеног сиријског експерта за антику и археолога, бившег директора архитектонско-историјског комплекса, 82-годишњег Каледа Асада, којем су одсјекли главу.

Чланови породице рекли су да је Асадово обезглављено тијело било везано за антички стуб на централном тргу Палмире. Прије убиства, Асада су неколико недјеља мучили.