latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:02 | Аутор: СРНА

Додик: СНСД спреман да уђе у власт на нивоу БиХ, али не по сваку цијену

Лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да је ова странка спремна да преузме одговорност и уђе у власт на нивоу БиХ, али не по сваку цијену и под било каквим условима.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик - Фото: СРНА
Предсједник Републике Српске Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да највећа странка у Републици Српској нема намјеру да "попуњава рупе" у власти на нивоу БиХ, те да свако ко данас преговара о новим коалицијама у Сарајеву мора да зна да у евентуалној сарадњи са СНСД-ом добија снажног браниоца интереса Српске.

он је за "Прес Република Српска" рекао да не вјерује у могућност постизања договора између лидера СББ-а Фахрудина Радончића и СДА Бакира Изетбеговића, јер сматра да је јаз између њих непремостив.

Истичући да у власти на нивоу БиХ тренутно постоји "огромна празнина" коју попуњавају они који раде против интереса Српске, Додик је поновио да странке из Савеза за промјене у Сарајеву не бране интересе Српске.

"Политике које тамо проводе у максималном обиму могу се сматрати издајничким јер уопште не уважавају ставове органа Републике Српске, нити су дугорочно усмјерене да очувају позицију Српске. Олако се препуштају одлуке које у овом тренутку можда не изгледају тако важно, али су дугорочно и те како штетне за будућност Републике Српске", додао је Додик, који је и предсједник Српске.

Он је напоменуо да је Изетбеговић у обраћању Активу СДА у Зеници поводом годишњице те странке јасно рекао да је један од његових највећих успјеха увођење Савеза за промјене у власт на нивоу БиХ и то што Додика нема у заједничким институцијама.

"СНСД је био брана Бакиру Изетбеговићу да проводи своје политике. Зато је Изетбеговић задовољан /Младеном/ Босићем, /Огњеном/ Тадићем и другима, који су у Сарајеву сервилни, који губе свој политички и национални идентитет и који су у функцији политике Бакира Изетбеговића", навео је Додик.

Додајући да је у политичком смислу за СНСД било корисно то што није инсистирао на уласку у власт у заједничким органима БиХ, Додик истиче да је постојала потреба да народ у Српској сагледа политику коју у Сарајеву проводе лидери политичких странака окупљених у Савезу за промјене.

Он је навео да је у вријеме када је СНСД био у заједничким институцијама српски фактор био најстабилнији и одлучујући фактор у БиХ, те да то многима није одговарало, посебно Изетбеговићу и дијелу међународне заједнице.

Коментаришући став посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Николе Шпирића да би за Српску било најбоље када би дошло до стратешког договора између српских политичких станака, Додик је оцијенио да је до таквог договора тешко доћи са особама попут Босића и Тадића "који су обољели у личном егоизму и који су спремни да се за позицију у партији и власти обрачунају са многим људима из СДС-а".

Он је закључио да је њихова политика у Српској препозната о чему најбоље говоре посљедња истраживања о паду рејтинга партија из Савеза за промјене, док је СНСД остао на подршци грађана од више од 50 одсто.