latinica  ћирилица
24/08/2015 |  07:51 | Аутор: СРНА

Шамац: Почиње реконструкција парапетног зида на Сави

У Шамцу почиње реконструкција парапетног зида на ријеци Сави у дужини од око 900 метара, која ће коштати око милион КМ.

Реконструкцију финансира Влада Републике Српске из Фонда солидарности са 600.000 КМ, док је 400.000 КМ обезбиједио УНДП.

Тим поводом су у петак, 21. августа, у Шамцу представници "Вода Српске", општине Шамац, УНДП-а и извођача радова потписали уговор.

Помоћник директора "Воде Српске" Славиша Савић рекао је да ће на радовима бити ангажована три извођача и очекује да послије тога ово подручје буде заштићено од поплаве.

"Имаћемо потпуну заштиту на подручју града Шамца од високих вода Саве и Босне", каже Савић и подсјетио да је подручје Шамца под високим поплавним ризиком јер је угрожено Савом и Босном и да су у складу са тим прављени заштитни насипи и парапетни зидови.

"Влада Републике Српске обезбиједила је средства за реконструкцију насипа поред ријеке Босне у дужини од 1.200 метара. Насип је ојачан, проширен и подигнут у висину од 1,5 метар, тако да задовољава заштиту од високих вода ријека Саве и Босне", истакао је Савић.

Начелник општинског Одјељења за привреду Милан Симић подсјетио је да је парапетни зид изграђен седамдесетих година, када и насип уз ријеку Босну. Он сматра да ће завршетком реконструкције зида бити смањен ризик од поплава у Шамцу за 50 одсто јер ће одбрана бити квалитетнија.

Драгиша Крстић из "Кесо-промета" из Зворника, које је извођач радова, каже да од данас почињу земљани радови, ископавања и рушење постојећег парапетног зида који ће након завршетка бити виши за 20 центиметара од постојећег.

Радови би требало да буду завршени за 40 дана.