latinica  ћирилица
04/08/2015 |  18:45 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на страдање и прогон Срба (ФОТО, ВИДЕО)

Симболичним сусретом предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Србије Александра Вучића на мосту почело је обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба.
Обиљежавање дана сјећања на страдање и прогон Срба -
Обиљежавање дана сјећања на страдање и прогон Срба

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић, након интонирања химни Републике Српске и Србије, поклонили су се сјенима страдалих и симболично у Саву спустили вијенце у помен на све убијене Србе.

На платоу испред моста,патријарх српски Иринеј служио је парастос за све страдале.

- Дошли смо да се господу помолимо и да се сјетимо страдалих који су бјежећи преме мајци Србији завршили своје животе без гробова. Чији број само Господ зна. Сјећамо се нашег народа који је протјеран из својих домова у којима су вијековима живели, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, они су све то морали напустити и отићи, а гдје другдје, него ка мајци Србији.

Патријарх Иринеј каже да су злочин чинила наша браћа по вјери, а једина кривица протјераног народа је што су били Срби православне вјере.

- Кривица им је приписана још 1941. године, а најтрагичније је што то страдање није дошло од неког непознатог већ од наше браће, рекао је патријарх Иринеј.

Велики број грађана окупио се код моста у Сремској Рачи, гдје уз присуство предјседника Српске Милорада Додика и премијера Србије Александра Вучића обиљежавају Дан сјећања на страдања и прогон Срба, у оквиру хрватске војне акције "Олуја".

Умјетнички програм под називом „Наша је туга велика“ извели су студенти Академије умјетности из Бањалуке.

Дјевојка Ђурђица Поповић, која је у вријеме српског егзодуса из Крајине имала девет година, захвалила је вечерас руководствима Србије и Републике Српске што су омогућила да достојанствено буде обиљежен овај датум и подсјетила на вријеме када избјегли Срби нису бројали дане, већ изгубљене људске животе.

- Надам се да ћемо се и наредних година сјећати недужних српских жртава. Сигурна сам да свако од вас има своју причу коју носи са собом свих ових година. Вечерас имам част да са вама подијелим дио моје приче чији је даљи пут водио управо преко овог моста, рекла је Поповићева

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обратио се окупљенима и истакао да је овај дан одређен као Дан сјећања на прогон Срба ма гдје се он десио, а да је најупечатљивији прогон Срба током акције "Олује".

Ово је Дан сјећања на многе недужне људе који су тада и не знајући шта се дешава, кренули овим путем, овим мостом који је био знак слободе, мира, Србије, спокојства и сигурног бега од смрти. Република Српска тих дана је пружала што је могла да да уточиште многима. Овај мост је мост сусретања, истине, а истана је била да су многи морали да напусте своје куће и крену тпут Србије, истиче Додик.

Обраћање предсједника Владе Србије Александра Вучића.

Премијер Србије, Александар Вучић, подсјетио је на више од 2.000 Срба страдалих у акцији Олуја и 250.000 протјераних из Хрватске и нагласио да је Олуја била највећа етничка промјена састава становништва након Другог свјетског рата, и погром и злочин.

Вучић је навео да је прије 20 година у поразу, понижен побједник на згариштима српских кућа.

Извођењем пјесме "Ово је Србија", завршена је централна државна манифестација у Сремској Рачи којој је присуствовало више од 20.000 људи, међу којима и министри из влада Српске и Србије, представници других државних органа Српске и Србије, Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и локалних заједница.

На данашњи дан, прије 20 година, у операцији "Олуја", на Србе сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније сручило се више од 138.000 хрватских војника. У погрому је, за само три дана, убијено око 2.000, а протјерано 250.000 крајишких Срба.

У, на европском тлу најмасовнијем етничком чишћењу од Другог свјетског рата, у непрегледној колони Крајишки Срби спас су тражили у Српској и Србији.