latinica  ћирилица
04/08/2015 |  11:47 | Аутор: РТРС

Годишњица одбране Војковића, Грлице и Крупца (ВИДЕО)

Становници Војковића, Грлице и Крупца у Источној Илиџи обиљежавају 23. годишњицу одбране ових насеља.
Годишњица одбране Војковића, Грлице и Крупца - Фото: СРНА
Годишњица одбране Војковића, Грлице и КрупцаФото: СРНА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред спомен капеле у Војковићима одата је почаст свим погинулим борцима овог подручја.

У општој офанзиви муслиманских снага која је почела 4. августа 1992. године из Храснице и са Игмана мјештани ова три насеља у којима је живјело око 5.000 становника храбро су се супроставили и одбранили своја огњишта.

Одбрана Војковића на самом почетку рата имала је пресудан значај за комплетно сарајевско романијско ратиште, истиче предсједник Борачке организације Источне Илидеже Бобан Томашевић.

Све четири ратне године становници Војковића, Крупца и Грлице одолијевали су непрестаним нападима са Игмана и из Храснице. Људи су са нејачи живјели на првој борбеној линији и из ровова ископаних у двориштима имања спречавали непријатељске намјере о "зеленој трансферзали".

"Поносни смо на то вријеме и 217 бораца друге сарајевске бригаде који су погинули овдје и на ратиштима око Сарајева", каже начелник Источне Илиџе Предраг Ковач.

У име предсједника Републике Српске Милорада Додика вијенац испред спомен-капеле у порти цркве Светог Петра Сарајевског у Војковићима положио је његов изасланик Миладин Драгићевић.

Вијенце су положили и представници заједничких институција БиХ, општинске власти и борачких организација Сарајевско романијске регије.

За породице погинулих бораца приређен је пријем, а вишедневни културни програм завршава се вечерас свечаном академијом.