latinica  ћирилица
04/08/2015 |  10:28 | Аутор: СРНА

Пакистан: Објешен осуђеник због убиства дјечака

У Карачију је јутрос у зору објешен Пакистанац Шефкет Хусеин, који је на смртну казну осуђен због убиства седмогодишњег дјечака 2004. године.
Пакистан: Погубљен због убиства дјечака - Фото: ТАНЈУГ
Пакистан: Погубљен због убиства дјечакаФото: ТАНЈУГ

Погубљење је извршено упркос противљењу група за заштиту људских права и УН и присталица које Хусеина бране образложењем да је био малољетан кад је злочин почињен.

Овај случај привукао је пажњу међународне јавности, јер Хусеинови адвокати и породица тврде да је у вријеме злочина имао само 15 година и да му је признање изнуђено мучењем.

Представници затвора предали су тијело његовој браћи, која тврде да извршење казне није обављено на одговарајући начин.

Осуђеникова породица у родном граду, у пакистанском дијелу Кашмира је била врло узнемирена, а сестра Сумаира Бибије тврди да је он објешен само зато што су они сиромашни.

Стручњаци УН за људска права саопштили су да то суђење "није испунило међународне стандарде" и позвали Пакистан да истражи тврдње да је признање изнуђено мучењем, узимајући у обзир и његове године.

Влада Кашмира затражила је јуче од предсједника Мамнуна Хуесина да одложи извршење казне, да би се омогућила даља истрага, али је вјешање извршено према плану.

Казна је првобитно требало да буде извршена у јануару, али је одложена јер су се његови адвокати борили да докажу да је у вријеме злочина био млађи од 18 година и да смртна казна према пакистанском закону није могла да буде извршена.