latinica  ћирилица
03/08/2015 |  21:55 | Аутор: Независне

Лавров: Напади САД на Асадове снаге били би контрапродуктивни

Сви војни напади САД у Сирији који би погодили сиријску армију компликовали би тамошњу борбу против тероризма, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

Амерички званичници су објавили у недјељу како су САД одлучиле да дозволе ваздушне нападе како би браниле сиријске "умјерене" побуњенике, које су обучавали Американци, од било кога, чак и од снага лојаних сиријском предсједнику Башару ал-Асаду, преноси Ројтерс.

Говорећи на конференцији за новинаре током посјете Катару, Лавров, чија земља је савезник сиријског предсједника Башара ал-Асада, рекао је да је за рјешење сиријског проблема нужан дијалог свих страна. Он је такође напоменуо да главну опасност у Сирији и сусједном Ираку представља Исламска држава и да зато Москва подржава владе обију тих земаља.

Лавров истиче како је о контрапродуктивности америчке одлуке да у случају потребе бомбардује и снаге сиријског режима говорио и америчком државном секретару Џону Керију у Дохи, преноси Тасс.

Руски министар иностраних послова је подсјетио и како је Вашингтон прије годину дана, најављујући планове о формирању коалиције за борбу против ИС, за то затражио одобрење од ирачке владе, али не и од владе у Дамаску. Русија је још тада упозорила на нелегитимност таквог приступа и на крашење принципа међународног права.

Лавров напомиње како с практичне стране америчка иницијатива омета стварање консолидованог фронта против ИС, Џабхат ал-Нусре и њима придружених терористичких група, који би се борио на тлу, јер само ваздушни напади нису довољни.

Америчко објављивање како ће авијација САД обављати нападе како би штитила тзв. "умјерену опозицију" отвара многа питања, истиче Лавров, закључујући како је у Сирији понекад тешко уочити "ко се против кога бори и ко кога омета".