latinica  ћирилица
03/08/2015 |  15:36 | Аутор: СРНА

Дервента: Формиране комисије за процјену штете

У општини Дервента формиране су двије комисије за утврђивање штете након олујног невремена, изјавио је замјеник начелника општине Синиша Јефтић.
Невријеме у Дервенти - Фото: СРНА
Невријеме у ДервентиФото: СРНА

Јефтић је рекао да ће комисије излазити на терен на основу пријаве суграђана којима је причињена штета у невремену које је синоћ захватило ову општину.

"За сада не можемо говорити о висини штете која је настала током олујног невремена, али су оне евидентне на подручју града и неколико села", додао је Јефтић.

Старјешина ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић рекао је да су екипе ватрогасаца изашле на терен одмах када је почело олујно невријеме и уклањали оборено дрвеће са путева, да би омогућили несметано одвијање саобраћаја.

"Од јутарњих часова дрвеће уклањају радници предузећа `Комуналац`. Имали смо и два пожара, горило је сијено и помоћни објект у Босанским Лужанима, а и један кућа у Пољу", навео је Пијетловић.

Велики број стабала у градском парку је порушен, а штета је видљива и на крововима кућа и једном дијелу пословних зграда у градској зони.

Руководилац предузећа "Чистоћа" при предузећу "Комуналац" Денис Пијетловић рекао је да је евидентирано око 100 уништених стабала, а само у градском парку 15.

"Екипе су на терену, много је посла. Планирамо да затражимо помоћ од републичких институција, барем да нам обезбиједе дизалице са корпама да можемо помоћи у санацији", каже Пијетловић.

Дио града и нека сеоска подручја остали су без електричне енергије.

Знатну штету претрпјели су објекти Средњошколског центра "Михајло Пупин", фискултурна сала Основне школе "19. април" Дервента, кров Ватрогасне јединице, пластеници Стручне школе за радничка занимања, кров зграде у којој су смјештене двије банке и више пословних субјеката, те низ других објеката.

Олујно невријеме, које је синоћ захватило дио дервентске општине, причинило је штету на стамбеним и другим објектима, а уништен је дио пољопривредних усјева и воћњака.

У насељу Костреш више кућа је откривено, а цријеп је летио на све стране. Штета је евидентна и у насељу Агићи, Куљеновци, Босански Лужани и Босански Дубочац.