latinica  ћирилица
03/08/2015 |  12:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен Сабор трубача у Гучи

Интонирањем саборске химне "Са Овчара и Каблара" и подизањем заставе, у Гучи је почео 55. Сабор трубача који је свечано отворио министар трговине туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.
Отворен 55. Сабор трубача у Гучи - Фото: РТС
Отворен 55. Сабор трубача у ГучиФото: РТС

Он је пожелио добродошлицу посјетиоцима у, како је рекао, свјетску престоницу трубе, и на највећу журку на отвореном на Балкану.

Према његовим ријечима, за 55 година трајања Фестивала трубе, Гучом је продефиловало више од 17 милиона посјетилаца.

"Гуча је више од културног фестивала. То је културно чудо и морамо унаприједити ову манифестацију. Имамо три обавезе, прије свега да радимо на туристичкој инфраструктури, изградимо дом трубача у овој варошици и више промовишемо манифестациј ван граница наше земље", навео је Љајић.

За сада 20 одсто гостију долази из иностранства, а циљ је да из свијета долази трећина посјетилаца, додао је министар. Он је оцијенио да је фестивал трубе туристички, културни и национални бренд Србије.

У име домаћина, присутнима се обратила предсједница општине Лучани Весна Стамболић пожеливши им добру забаву.

"Гуча је свјетска престоница трубе и захваљујем се Министарству трговине туризма и телекомуникација што је одобрило 20 милиона динара за изградњу дома трубача. Он ће бити урађен до сљедећег сабора", рекла је она.

Иначе, Гуча је свјетска престоница трубе од 1961. године када је први пут одржан Драгачевски сабор. Један је од највећих и најпосјећенијих музичких фестивала у Европи и најзначајнијих културно умјетничких догађаја аутентичког народног стваралаштва, јединствене музике српских и балканских музичких оркестара.

Организатори манифестације су Центар за културу и спорт у Гучи, истоимена мјесна заједница, покровитељи су Влада Србије и општина Лучани, а највећу трубачку фешту помажу и бројни спонзори.