latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:20 | Аутор: СРНА

"Стражилово" за Анђелка Анушића и Јелену Милошев

Престижна награда "Стражилово" ове године додијељена је пјеснику Анђелку Анушићу за књигу нових и изабраних пјесама "Епитафи за незнане", саопштено је данас из културне институције "Бранково коло" у Сремским Карловцима.
Анђелко Анушић - Фото: СРНА
Анђелко АнушићФото: СРНА

Специјална награда "Стражилово" за најбољи пјеснички првенац једногласном одлуком жирија припала је пјесникињи Јелени Милошев за збирку пјесама "Ћутања пре полета".

Награда ће свечано бити уручена лауреатима 5. септембра у 11.00 часова на Стражилову поред споменика Бранку Радичевићу, који је рад вајара Јована Солдатовића, у оквиру 44. Бранковог кола које ће трајати од 4. до 14. септембра.

Жири је радио у саставу Иван Лаловић, Валентина Милачић и Андреа Беата Бицок.

У образложењу наводи се да је збирка "Епитафи за незнане" духовно-љековита књига јер доноси зрелу и култивисану поезију о теми страдања и прогона Срба из крајишких дијелова Хрватске.

"Анушић у награђеној књизи посебан акценат ставља на посљедице војних акција `Маестрал`, `Бљесак` и `Олуја`. Његове пјесме узимају локални амблем призора за иницијални ослонац у епифанијском грађењу и досезању универзалне ауре пјесничког језика", наводи се у образложењу жирија.

Јелена Милошев

Награда "Стражилово" додјељује се од 1973. године за најбоље књиге објављене у "Бранковом колу".

Међу досадашњим добитницима награде "Стражилово" налазе се Перо Зубац, Луко Паљетак, Данко Поповић, Драшко Ређеп, Радомир Путник, Слободан Павићевић, Јулијан Тамаш, Јован Дунђин, Војислав Деспотов, као и други истакнути српски књижевници.