latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:35 | Аутор: СРНА

Више од 100.000 КМ за руководство Института којем је истекао мандат

Институтом за нестала лица БиХ годинама руководи кадар којем је одавно истекао мандат, али је упркос томе за рад управног, надзорног и савјетодавног одбора прошле године издвојено 103.840 КМ.

На то је упозорила Канцеларија за ревизију институција БиХ која је у Извјештају о раду Института за протеклу годину навела да мора бити ријешен проблем са управљачком структуром, пише "Глас Српске".

Ревизори су установили да је за рад пет чланова Управног одбора мјесечно издвајано 4.100 КМ, за три члана Надзорног 1.600, а за шест чланова Савјетодавног одбора 3.000 КМ.

Члановима Надзорног одбора мандат је истекао у децембру 2010. године, Управног одбора у јуну 2011, а бошњачком и хрватском члану Колегијума директора Амору Машовићу и Марку Јуришићу у јулу 2012. године. Изузетак је члан Колегијума из Републике Српске Милутин Мишић, којем мандат истиче првог септембра.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да треба да буде реактивиран рад Радне групе која је требало да предложи измјене прописа у дијелу који се односи на организацију управљачке структуре Института, који је прекинут у марту.

Он је истакао да, осим што је свим члановима руководства истекао мандат, треба имати у виду да постоје и бројни други проблеми у раду.

"У Управном одбору бошњачки представник диже руку за два члана, јер никад није попуњено друго мјесто бошњачког члана одбора, што је невјероватно", рекао је Којић.

Институт је у прошлој години потрошио око 3,1 милион КМ, а ревизори су скренули пажњу и на новац за ексхумације, при чему је одобрио распођелу 700.000 КМ на девет тужилаштава.

У ревизорском извјештају наведено је и да је лани извршено 160 ексхумација и реексхумација, те ексхумирани посмртни остаци 225 лица, а идентификовано је 538 лица.