latinica  ћирилица
02/08/2015 |  16:52 | Аутор: РТС

Велики допинг скандал уздрмао атлетику

Свијет спорта потресло је откриће британског Сандеј Тајмса, који је у сарадњи са њемачким АРД-ом објавио велику причу о невјероватним размјерама допинга у свијету атлетике који у већини случајева, како се чини, пролази некажњено.
Атлетика - Фото: илустрација
АтлетикаФото: илустрација

Према налазима великог тестирања, 12.000 узорака крви и то узетих од око 5.000 атлетичара у периоду од 2001. до 2012. године, који је обавила Свејтска анти-допинг агенција а до ког су дошли британски Сандеј тајмс и њемачка ТВ кућа АРД, дошло се до закључка да је постојало невјероватно раширено варање од стране спортиста и то на највећим такмичења.

Ови подаци су у поседу поменутих медија дошли захваљујући једној особи која није жељела да више ћути о сазнањима о спорним резултатима тестирања. Потом су британски и немачки новинари дали научницма, Робину Парисоту и Мајклу Ешендену, да прегледају те резултате и - њихове оцјене су шокантне!

Према њиховој оцјени, више од 800 такмичара, или сваки седми тестирани, имао је у крви нешто што су поменути стручњаци оцијенили као "веома налик допингу или, у крајњем случају, абнормално".

Обзиром да се ради о још неоткривеним случајевима, добитницима медаља оне неће бити одузете, али ће се тестирања наставити.

Научници су, између осталог, утврдили да су на Олимпијским играма у Лондону 2012. године десет медаља освојили атлетичари са сумњивим резултатима тестова.

Такође, утврђено је да атлетичари све више користе трансфузију крви и микро-дозе еритропоиетина, који је гликопротеински хормон, како би повећали број црвених крвних зрнаца, а тиме и повећали капацитет за кисеоник.