latinica  ћирилица
02/08/2015 |  11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко: Боримо се за безбједност Европе

Предсједник Украјине Петро Порошенко рекао је да се источна Украјина бори за безбједност Европе и упозорава да постоји могућност нових напада руског предсједника Владимира Путина, као и да ће шеф руске државе ићи онолико далеко колико му се дозволи.
Петро Порошенко - Фото: AP
Петро ПорошенкоФото: AP

Петро Порошенко је истакао да ће Путин ићи онолико далеко колико му се дозволи и поручио да то не важи само за Украјину, већ за цијели свијет, преноси Танјуг.

- Ми се на истоку не боримо само за независност наше земље, већ за демократију, слободу и безбједност Европе, рекао је Порошенко и додао да је могуће да Путин нападне и Финску, балтичке државе и црноморске земље.

Истиче да је потребна европска солидарност са Украјином, за коју је увјерен да је Кијев има. Уз то је Порошенко подвукао и неопходност "трансатлантског јединства", што је, како је нагласио, тема која држи заједно читав свијет.

Наводи да су украјинске власти показале да веома координирано дјелују са партнерима из САД и ЕУ.

- Покренули смо болне реформе. Немам сумње да ћемо успјети да донесемо мир, и да ће реформе бити успјешне, нагласио је Порошенко.

На питање о Агенцији за модернизацију Украјине, коју финансира украјински олигарх Димитриј Фирташ, Порошенко је рекао да може да гарантује да ниједна агенција не ужива никакве привилегије дјеловања на владу.

- Пронашли смо ефективни облик сарадње са невладиним организацијама. Фирташ, мислим, да има друге проблеме о којима би требало да се брине, прије него што се нама обрати са савјетима, поручио је Порошенко.