latinica  ћирилица
02/08/2015 |  08:29 | Аутор: РТРС

Мјеста која морате посјетити прије него што нестану

Нагрижена зубом времена или небригом и непажњом надлежних институција, многа мјеста постала су угрожена, а нека од најљепших на свијету постепено нестају. Баш као и животиње. Погледајте у наредним минутама, десет мјеста којима пријети опасност да се заувијек промијене или чак потпуно нестану. Листу је сачинио портал "Ол Тајм Тенс".

10) МАЛДИВИ
*Малдиви, група острва у Индијском океану, познати су по вјероватно најљепшим плажама на свијету. Нажалост, ова држава има још један рекорд – са само 1,5 м изнад нивоа мора то је најнижа држава на свијету. Због глобалног загријавања и топљења леда могло би доћи до потапања Малдива.

9) ЕВЕРГЛЕЈД у САД
* Мочвара Еверглејд налази се на југу Флориде и вјеројатно је један од најпосјећенијих националних паркова на свијету. Међутим, Еверглејду пријети суша, због чега је ова суптропска мочвара упола мања него што је била 1900. године.

8) ОЛИМПИЈА у Грчкој
* Планину Олимп, колијевку првих Олимпијских игара угрожавају дивљи пожари проузроковани високим љетним температурама.

7) ДОЛИНА КРАЉЕВА у Египту
* Повећање туризма и појава штетних гљивица, доводе до ерозије ових античких гробница. Постоји могућност да нестану у наредних 150 година.

6) ВЕНЕЦИЈА у Италији
* Овај град већ дуже вријеме тоне, али раст нивоа мора повећава плављење што погоршава ситуацију.

5) ДОЛИНА МРТВОГ МОРА, у Јордану
* Ово слано чудо природе с терапеутским особинама почело се рапидно смањивати – чак за трећину у посљедње четири деценије.

4) ПОЛОВИ
*Арктички лед сваке деценије се смањује за три одсто , а поједине студије предвиђају да ће у наредних 20 до 40 година, на Антарктику лед потпуно нестати.

3) ВЕЛИКИ КОРАЛНИ ГРЕБЕН у Аустралији
* Овај гребен дугачак чак 1,500 миља видљив је из свемира. Овај прелијепи локалитет убрзано блиједи због повећања температуре воде, али и загађења.

2) ТАЏ МАХАЛ у Индији
* Због фасаде која се распада и дрвених основа које труну, нарушен је овај најљепши маузолеј на свијету. За само пет година можда га више не буде.

1)АМАЗОНСКЕ ПРАШУМЕ у Бразилу
* Природно су станиште чак 20 одсто свих живих, биљних и животињских врста на свијету! Преко 960.000 квадратних километара прашуме, нестало је у протеклих 30 година.