latinica  ћирилица
02/08/2015 |  08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз и Лодон: Мигрантска криза у Калеу европски проблем

Окочање кризе током које је на хиљаде миграната покушало да пробије ограду у француском граду Калеу и доспије до Енглеске није проблем само Британије и Француске, већ представља приоритет и на европском и међународном нивоу, саопштили су министри унутрашњих послова Британије и Француске Тереза Меј и Бернар Казнев.

- Многи мигранти који у Калеу покушавају да тунелом испод Ламанша дођу до Британије су прво прошли кроз Италију, Грчку и друге земље, истакли су Меј и Казнев у заједничком саопштењу за штампу, а пренио британски Би-Би-Си.

- Зато тражимо од других чланица Европске уније и од ЕУ у цјелини да се позабаве самим узроком ове кризе, рекли су британски и француски министри, предложивши да би дугорочно рјешење проблема било да се потенцијални мигранти увјере да "европске улице нису поплочане златом".

Меј и Казнев су истакли да су њихове земље посвећене рјешењу тог проблема заједничким снагама и да су повећале безбједност како би спријечиле даље покушаје очајних миграната да илегално стигну у Британију тунелом испод Ламанша, што је ризичан подухват који је "проузроковао многе озбиљне повреде и нажалост смртне случајеве".

- Разрјешење ове ситуације представља апсолутан приоритет за британску и француску владу. Посвећени смо и одлучни да то ријешимо и то заједно, рекли су Казнев и Меј у саопштењу објављеном у француском листу "Журнал ди диманш" и британском "Телеграфу".

На стотине миграната покушало је посљедњих недјеља да пробије ограду и уђе у Евротунел, како би се у њему илегално укрцало на воз или камион који путују за Британију. Најмање десет миграната је изгубило живот у таквим покушајима од почетка јуна.

Казнев се у уторак 28. јула састао са Терезом меј у Лондону како би разговарали о мигрантској кризи, која представља велики проблем у односима Француске и Британије посљедњих година, али је у посљедње вријеме добила на интензитету због огромног броја миграната који покушавају да пређу Средоземље и докопају се Европе.

Британска влада је почетком недјеље издвојила десет милиона евра за ојачање ограде око терминала Евротунела у граду Кокел, у близини Калеа.