latinica  ћирилица
01/08/2015 |  17:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Западна обала: Протести Палестинаца због смрти бебе

Родитељи и брат 18-мјесечног палестинског дјечака Алија Саада Давабше, који је настрадао у подметнутом пожару у њиховој кући, боре се са живот, док широм Западне обале букте протести.
Западна обала: Беба страдала у пожару - Фото: getty
Западна обала: Беба страдала у пожаруФото: getty

Отац дјечака Саад, који има опекотине трећег степена, смјештен је у болницу Сорока на југу Израела, гдје је његово стање описано као "критично".

Његова мајка Рихам и четворогодишњи брат Ахмед налазе се у болници Тел Хашомер близу Тел Авива и њихове повреде окарактерисане су као опасне по живот, пренио је АФП.

Кућа породице Давабша у селу Дума, на Западној обали, запаљена је у петак, а сумња се да су за паљевину одговорни јеврејски насељеници. На зиду куће исцртана је Давидова звијезда, заједно са натписима "освета" и "живио Месија".

Палестински демонстранти изашли су на улице широм Западне обале, као и источног Јерусалима, сукобивши се са израелском војском. Сукоба је било и у избјегличком кампу Јалазон, током сахране Лаита Калдија (16), кога су израелски војници убили у петак, пошто је бацио молотовљев коктел.

Портпаролка војске је саопштила да је око 50 Палестинаца бацало каменице и молотовљеве коктеле на израелске снаге у Јалазону, које су користиле средства за разбијање демонстрација.

Рано јутрос, Палестинци и јеврејски насељеници сукобили су се близу Кусре на сјеверном дијелу Западне обале, гађајући једни друге каменицама, док израелска војска није прогласила то подручје затвореном војном зоном.

У источном Јерусалиму, око 10 Палестинаца је рањено током ноћи у сукобима са израелском полицијом, саопштили су палестински извори. Полиција је саопштила да су током дана у разбијању демонстрација, рањена два њена припадника.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху осудио је напад на породицу Давабша, као "тероризам у сваком погледу", и најавио да ће учинити све како би починиоци били приведени правди.

Палестински предсједник Махмуд Абас, изјавио је, међутим, да сумња да ће Израел пружити "истинску правду" и наложио свом министру спољних послова да упути тужбу Међународном кривичном суду у Хагу, навела је француска агенција.