latinica  ћирилица
01/08/2015 |  15:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Пусићева ће се кандидовати за генералног секретара УН

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић потврдила је у интервјуу за битански лист "Индепендент" да ће се кандидовати за мјесто генералног секретара УН.
Весна Пусић - Фото: СРНА
Весна ПусићФото: СРНА

"Бићу кандидаткиња за то мјесто. То би била фантастична ствар, златна прилика. Била би ми велика част већ и сама чињеница што учетвујем у процесу", казала је Пусићева.

Она је истакла како јој је послијератно искуство у политици било од велике користи и важна припрема за УН.

"Можда је превише очекивати да генерални секретар може мијењати државе, али увјерена сам како му чињеница да разумије како функционишу ствари, прије или послије сукоба, може бити од користи, посебно при разговору с људима у земљама, које су погођене сукобима", истакла је она.

"Индепендент" наводи да теоретски Пусићева има пристојну шансу, јер пракса регионалне ротације при избору генералног секретара, наводи на закључак како би на то мјесто требало да дође неко из источне Европе, а постоји и све већа подршка да на то мјесто дође жена.

Пусићева је истакла како би процес требало по први пут да укључи јавну дебату међу кандидатима.

Противници из Хрватске оптужују Пусићеву да кокетира с међународном сценом, у тренутку када би требало да усмјери своје снаге на хрватску дипломатију, јер Хрватска и даље има сложене односе са сусједним земља, пише "Индепендент".