latinica  ћирилица
01/08/2015 |  15:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Бијела кућа: Односи Обаме и Путина су "пословни"

Односи између америчког предсједника Барака Обаме и његовог руског колеге Владимира Путина могу се описати као "пословни", саопштила је Бијела кућа, у одговору на недавну изјаву републиканског кандидата за предсједника Доналда Трампа да двојица лидера "мрзе" један другог.

"Упутио бих вас на начин на који је предсједник Обама описао свој однос са предсједником Путином у неколико ранијих наврата. Он је описао њихов однос као "послован" и указао на способност и спремност предсједника Путина да говори отворено, и то укључује (ситуације) када постоје области "неслагања", рекао је прес секретар Бијеле куће Џош Ернест на конференцији за новинаре.

Иако се двојица лидера не слажу увијек и често доста разликују у својој процјени глобалних питања, "постоје области у којима смо били у стању да прилично ефикасно координишемо са Русима и овај међународни напор да се спријечи Иран да дође у посјед нуклеарног оружја, вјероватно је најзначајнији од свих", додао је Ернест.

Трамп је, током посјете Шкотској рекао да би "веома лијепо сарађивао са Владимиром Путином", без додатних објашњења, пренио је Спутњик.

У петак, он је такође изјавио да је Крим, главна тачка спорења у билатералним односима, "проблем Европе".

"Допустите ми да објасним - ово је проблем Европе, много више него наш, у реду? А Европа се не жали колико ми", рекао је милијардер за Си-Ен-Ен, додајући да Њемачка треба да преузме вођство у рјешавању тог питања.

"Све је на САД - ми смо као свјетски полицајац", навео је Трамп.

Крим је одлучио да се отцијепи од Украјине и присаједини Русији након референдума у марту 2014, на коме је 96 одсто грађана подржало тај потез.