latinica  ћирилица
01/08/2015 |  15:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Десетине мејлова Клинтонове цензурисано из безбједности

На десетине мејлова који су се налазили на приватном серверу Хилари Клинтон, цензурисано је из безбједносних разлога, показује најновија група мејлова објављена у петак.

У 2.206 страница мејлова, влада је цензурисала дијелове у циљу заштите државне безбједности најмање 64 пута у 37 порука.

Клинтова је изјавила да никада није слала повјерљиве информације са свог приватног мејл сервера, пренио је АП.

Стејт департмент је до сад објавио око 12 одсто од 55.000 страница које је Клинтонова предала њиховим адвокатима почетком године.

Њена одлука да не користи мејл налог Стејт департмента, док је била на мјесту државног секретара, постала је политички проблем за Клинтонову, као предсједничког кандидата Демократске странке, гдје републиканци настоје да је прикажу као непоуздану и спремну да прекрши правила, навела је америчка агенција.

Ту је такође и питање повјерљивих информација које су се нашле у њеном необезбјеђеном мејл систему.

У допису генералног инспектората обавјештајне заједнице се наводи да је та канцеларија пронашла четири мејла са повјерљивим информацијама током прегледа узорка од 40 мејлова које је доставила Клинтонова.

Те четири поруке нису означене као повјерљиве, али је то требало да буде учињено, јер су садржавале повјерљиве информације у тренутку кад су послате, наводи се у допису.

У мејловима који су објављени у петак, постоји неколико контроверзних, попут порука бившег савјетника Клинтонове за националну безбједност Сендија Бергера око начина да се изврши притисак на израелског предсједника Бењамина Нетанијахуа у преговорима са Палестинцима.

Клинтонова, која је водећи демократски кандидат за предсједничку трку 2016. године, суочена је са критикама да је искључиво приватни мејл користила за службену преписку у периоду од 2009. до 2013. године, када је била на функцији државног секретара САД.

Она је у децембру предала око 30.000 мејлова у штампаној форми Стејт департменту, чији је тим радио на њиховој дигитализацији и провјери од марта, како би евентуално повјерљиве или осјетљиве информације биле затамњене.