latinica  ћирилица
01/08/2015 |  13:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови лидер позвао Талибане да очувају јединство

Нови лидер авганистанских Талибана Мула Актар Мохамад Мансур обећао је данас путем аудио поруке да ће наставити крваву 14-годишњу побуну, позивајући његове борце да остану уједињени, послије смрти свог дугогодишњег лидера.
Нови лидер авганистанских Талибана - Фото: AP
Нови лидер авганистанских ТалибанаФото: AP

У поруци су и коментари о мировним преговорима, мада није одмах било јасно да ли их подржава или не.

Мансур је преузео Талибане, пошто је у четвртак потврђено да је бивши лидер Мула Мохамад Омар умро и да су изабрали за његовог насљедника Мансура.

Авганистанска влада је у сриједу објавила да је ранији вођа мртав још од априла 2013. године.

- Морамо остати јединствени, јер ће наш непријатељ бити срећан ако се раздвојимо", рекао је наводно Мохамед Мансур у поруци и додао да је то "велика одговорност за нас, јер ово није посао за једну, двије или три особе. Наша је одговорност да водимо џихад док се не успостави исламска држава."

Мула Омар је био једнооки тајанствени шеф Талибана, чија је група угостила лидера Ал Каиде Осаму Бин Ладена, у годинама које су претходиле нападу 11. септембра 2001. године. Он није виђен у јавности, од када је побјегао у Пакистан 2001. године, послије уласка америчке војске у Авганистан, преноси АП.

Сматра се да се и нови лидер налази у близини пакистанске границе, гдје му је уточиште и одакле подржава побуњенике.

Да ли ће он бити спреман да почне мировне преговоре са авганистанском владом, остаје питање. Талибани су се повукли из преговора, који су заказани за петак, пошто је објављена смрт Мула Омара.