latinica  ћирилица
01/08/2015 |  13:05 | Аутор: РТРС

Гламоч: Обиљежено 18 година од ексхумације 108 српских бораца и цивила (ВИДЕО)

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа обиљежено је 18 година од ексхумације 108 српских бораца и цивила из масовне гробнице "Камен" код Гламоча.

Бивша Комисија за тражење несталих лица Републике Српске у јулу 1997. године ексхумирала је тијела 108 српских бораца и цивила из масовне гробнице "Камен".

Злочине над српским војницима и цивилима на овом локалитету починили су припадници хрватске војске и Хрватског вијећа одбране 1995. године.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је Срни да се на овај начин жели подсјетити, не само на овај догађај, већ на више од 100 масовних српских гробница на читавом подручју Федерације БиХ.

Митровић је истакао да породице погинулих из Републике Српске подржавају одлуку Народне скупштине Републике Српске о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, због мајоризације српских жртава рата и непроцесуирања ратних злочина почињених над Србима у БиХ.

У Камену код Гламоча је поручено је да истина о страдању српског народа мора изаћи на видјело, те да виновници овог али и свих злочина морају угледати свјетло правде јер је то обавеза коју дугујемо жртвама.

Обиљежавању су присуствовали представници општина Гламоч и Дрвар, Републичке организације породица, заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Удружења жена жртава рата, Борачке организације и Одбора породица погинулих из Гламоча.

Спомен-плоча за жртве масовне гробнице "Камен" откривена је 25. јула 2011. године.