latinica  ћирилица
01/08/2015 |  10:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Церар Милановићу: Арбитража једино важна

Словеначки премијер Миро Церар је, на позив Зорана Милановића да се састану и размотре изношења граничног спора пред другу међународну правосудну институцију, хрватском колеги одговорио да је Арбитражни споразум једина важећа основа.
Миро Церар и Зоран Милановић (Фото: nacional.hr) -
Миро Церар и Зоран Милановић (Фото: nacional.hr)

Арбитражни споразум јесте и биће једина важећа основа за рјешење граничног питања, одговор је словеначког премијера Церара.

Како је саопштено из кабинета словеначког премијера, Церар је Милановићу одговорио да су хрватски потези везани за арбитражу "вриједни жаљења" и да Словенија од тог поступка неће одустати, те да очекује да ће он бити настављен.

- Словеначка влада у цјелости одбија аргументе на којима Хрватска заснива своје поступке. Арбитражни споразум јесте и биће једина важећа основа за рјешење граница двије држава, истакао је Церар.

Хрватски су потези у супротности с арбитражним споразумом и за њих не постоји никакво упориште у међународном праву, навео је Церар у одговору на Милановићев позив.

Милановић је позвао у петак словеначког колегу на састанак на којем би разговарали о изношењу граничног спора пред, како је навео, одговарајући међународни форум, након што је Хрватска одлучила да изађе из арбитражног поступка.

Милановић је у писму Церару предложио да се сусрет одржи Хрватској или у Словенији, имајући, како је навео, у виду важност истинског партнерства и савезништва двије сусједне државе у Европској унији и НАТО-у.