latinica  ћирилица
01/08/2015 |  09:59 | Аутор: СРНА

Савановић: Социјални партнери морају бити укључени у преговоре

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да социјални партнери морају да буду укључени у преговоре о новом закону о раду, који ће у Српској бити усвојен до краја године.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је рекао да се приликом усвајања новог закона о раду у Српској неће ићи на "хо-рук варијанту" као у Федерацији БиХ.

- То није добар начин јер социјални партнери морају да буду укључени у преговоре. Међутим, ако с њихове стране не буде договора и хтијења, мораћемо прећи на други план, рекао је Савановић за "Прес Републике Српске".

Он није желио да открије о каквом плану је ријеч, али је навео да ће ресорно министарство спровести све што Влада Републике Српске о том питању одлучи.

- Годинама преговарамо са послодавцима и синдикатом о новој законској регулативи, али без значајнијих резултата. Иако до сада нисмо наишли на разумијевање синдиката, опет ћемо покушати да окупимо социјалне партнере и уозбиљимо ситуацију, истакао је Савановић.

Он каже да у новом закону о раду нема ништа што би обесправило радника и довело га у тежу позицију у односу на постојећи закон.

- Прилагођавање наше законске регулативе европској омогућиће нам и добијање помоћи њихових финансијских институција. У супротном, остаћемо изоловани, рекао је Савановић и додао да је став ММФ-а и Свјетске банке да су реформски процеси основна претпоставка за финансијске аранжмане који слиједе.

Савановић није искључио могућност одржавања протеста у Бањалуци због усвајања новог закона о раду, као што је био случај у Сарајеву, истичући да свако има право на мирне протесте, али да то неће зауставити тај процес.