latinica  ћирилица
01/08/2015 |  08:36 | Аутор: РТС

Мигрантска криза тресе Европу

Егзодус људи из ратовима разорених Сирије и Ирака потреса цијелу Европу. У Србији расте број кријумчара. Мађарска најављује да ће прихватне центре измјестити из градова. Аустрија је саопштила да је за првих шест мјесеци ове године поднијето више захтјева за азил него у цијелој 2014. Британија и Француска најавиле су нове препреке у борби против миграната.
Мигрантска криза - Фото: АП
Мигрантска кризаФото: АП

Мигранти, најчешће из Сирије и Ирка, прелазе хиљаде километара и потроше хиљаде евра за пут до Западне Европе. Дужа и скупља је мигрантска рута преко Турске, Грчке и Македоније. Краћа и јефтинија је преко Бугарске. У бугарском селу Калотини кажу да често виђају аутомобиле пуне азиланата.

Мјештанин Стојмен Илиев наводи да мигранте из Софије превозу до села, узму им новац и кажу - ајде ту доле - тамо је Србија.

Начелник Регионалног центра пограничне полиције према Бугарској Ненад Вучић истиче да мигранти користе савремену технологију, телефоне с навигацијом и да се крећу организовано.

Организовано, у Зајечар или Прешево углавном долазе пјешке. Потом превозом, легалним или илегални, путују до Београда.

Пјешаче и по неколико хиљада километара до Београда да би одавде отишли. Понеки, ипак, остану по неколико дана у парку поред аутобуске станице, а потом иду ка сјеверу, ка Кањижи и Суботици. Аутобусом, возом или како се ко снађе.

Ако се некако снађу и стигну до Кањиже, моћи ће да бораве у изнајмљеним монтажним објектима док не добију документа.

Министар рада и социјалне политике Александар Вулин каже да азиланти заслужују елемтарну хуманост, лијек, санитарије и туш и да неко брине о његовој дјеци. - Зато је ту држава Србија. Ми на овај начин показујемо да јесмо најорганизованија и најхуманија држава на њиховом путу, напомиње Вулин.

А конкуренција у хуманости није велика. Мађарска, осим што подиже зид на граници, планира и да прихватне центре измјести из градова. За сада највише миграната борави у подземном пролазу будимпештанске жељезничке станице. Такође привремено.

На путу до земље снова имају још много препрека. У Чешкој је приведен кријумчар из Мађарске који је у камиону превозио чак 76 особа. Због миграната који прескачу ограду "Евротунела" и из Француске улазе у Британију, нове, физичке, препреке најављује и британска влада.

Британски премијер Дејвид Камерон поручује да је ситуација неприхватљива, истичући да је апсолутни приоритет владе је да то ријеши. - Обезбиједићемо више сигурносних ограда и паса трагача и пружићемо помоћ која је са друге стране границе, напомиње Камерон.

И док Британија и Француска најављују нове мјере, из Њемачке о мигрантима вијести нема. Иако највише њих који пролазе кроз Србију, као земљу у коју путују наводе управо Њемачку.