latinica  ћирилица
29/07/2015 |  19:18 | Аутор: СРНА

Влада РС: Усвојен Приједлог закона о обавезним осигурањима у саобраћају

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о обавезним осигурањима у саобраћају.
Сједница Владе - Фото: СРНА
Сједница ВладеФото: СРНА

Најбитније разлике између Нацрта и Приједлога овог закона, које су резултат проведене скупштинске и јавне расправе, огледају се у већем броју квалитетних рјешења која нису утицала на суштинске циљеве Закона али су допринијела јасноћи одредаба, као и већем степену усклађености са прописима ЕУ.

Продужен је период дјелимичне либерализације премијског система у осигурању од аутоодговорности са двије на три године.

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о електронском потпису Републике Српске и Нацрт закона о електронском документу Републике Српске.
Основни разлози за доношење новог закона о електронском потпису садржани су, како у потреби за надоградњом одређених законских рјешења, тако и у потреби за увођењем нових рјешења јер су, током примјене Закона у пракси, уочене одређене недоречености, које су довеле до потешкоћа у примјени неких одредаба.

Такође, донесена је на нивоу ЕУ нова Уредба о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције на унутрашњем тржишту, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Ова уредба, као секундарни извор права ЕУ, ставила је ван снаге Директиву о електронском потпису. На основу тога, приступило се изради одређених законских рјешења, а све с циљем усаглашавања са новом Уредбом и ефикасније и цјелисходније примјене наведеног Закона у пракси.

Република Српска ће на тај начин постати прва у региону која ће у овој области прилагодити своје законодавство праву ЕУ.

Влада Републике Српске одобрила је данас средства од 380.000 КМ за санацију система гријања и санитарних чворова у неколико школа у Српској у којима је, због дотрајалости опреме и незадовољавајућег стања санитарних чворова, доведено у питање постизање услова за нормално одвијање наставног процеса.
Влада је донијела Рјешење о одобрењу проширења оперативног буџета у оквиру законског буџета Српске за 2015. годину у оквиру основних школа за период 1. јануар -30. септембар укупном износу од 380.000 КМ.