latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Бортников: За већу сарадњу служби у борби против тероризма

Директор руске федералне службе безбједности Александар Бортников позвао је специјалне службе других земаља да активно развијају сарадњу у идентификовању терористичких група.
Александар Бортников (photo: Twitter @markinmonaco) -
Александар Бортников (photo: Twitter @markinmonaco)

"Треба да проширимо заједничку праксу идентификовања и сузбијања активности личности из војске и идеолошког језгра таквих терористичких група", рекао је Бортников на 14. засједању шефова специјалних служби, безбједносних служби и полицијских агенција који је данас почео у руском граду Јарослављу.

"Рад на спречавању таквих криминалних ситуација је гарант успјешне борбе против екстремизма и тероризма", додао је Бортников.

Према његовим ријечима, неопходно је раскринкати праву природу идеолошког стуба Исламске државе која је у супротности не само са исламом, већ и универзалним људским вриједностима у цјелини.

Главни аргумент против екстремистичке пропаганде треба, како каже, да буде идеја да прикључивање радикалном исламу значи издају традиционалне вјере предака, пренио је Тас с.

Међународна банка података за сузбијање тероризма, основана на иницијативу Русије а којој су се касније придружиле и специјалне службе неколико земаља, данас је најефикаснији мултилатерални механизам за информисање о особама које желе да иду у регионе гдје постоји повећана пријетња тероризмом, рекао је Бортников.