latinica  ћирилица
29/07/2015 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Повећање плата и пензија неће бити симболично

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да повећање пензија и плата у јавном сектору неће бити симболично, али ће, због очувања фискалне равнотеже, бити у мањем проценту од оног који фискални простор "дозвољава".
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је на прес конференцији у Београду рекао да ће повећање плата обухватити око 360.000 хиљада запослених у просвјети, здравственим радницима, војницима и полицајцима, и социјалним радницима.

Повећање плата услиједиће и за оних 19,4 одсто оних чија примања нису ни била смањивана мјерама владе, као и за све пензионере, укључујући и оне чије пензије нису смањиване.

Према његовим ријечима, влада је, на основу тешких реформи које је покренула прије годину дана, дошла у ситуацију да у августу крене у званичне разговоре о повећању пензија и дијела плата у јавном сектору, које неће бити само симболично.

Он је истакао да је идеја владе да повећање не буде онолико колико фискални простор дозвољава, јер жели да осигура јавне финансије, а, и како је додао неће бити ни онолико колико нас ММФ ограничава.

"Ми ћемо од тога тражити мање повећање, јер хоћемо да обезбиједимо сигуран напредак у будућности. Не желимо политичке поене, и о изборима не размишљамо нити ће их бити нити су потребни", поручио је с тим у вези Вучић.  Он је подвукао да резултати нашег рада, марљивости, посвећености и одговорности, дају прве ефекте.

Вучић је истакао да повећање плата и пензија неће бити симболично, како то сада неки тврде, а који су раније негирали да ће уопште бити повећања. "Неће бити тако симболично, али свакако мање од онога што би ММФ дозволио, јер преузима улогу 'лошег момка'. Ја сам већи ММФ од ММФ-а", нагласио је Вучић.

Он је рекао да жели да имамо сигурност јавних финансија, сигурност за будуће улагање инвеститора у Србију, те да је увјерен да грађани разумију оно што је влада радила.  Вучић је казао да је почаствован похвалама добијених из Њемачке и сјеверних протестантских земаља за реформе које је предузела Србија, а које показују резултате.