latinica  ћирилица
29/07/2015 |  09:00 | Аутор: СРНА

СБ УН данас о резолуцији у случају рушења авиона "Малезија ерлајнс"

Савјет безбједности УН данас ће гласати о резолуцији за установљавање међународног трибунала за пад путничког авиона компаније "Малезија ерлајнс" у Украјини у јулу прошле године када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде
Остаци малезијског авиона (© AP Photo/ Peter Dejong) -
Остаци малезијског авиона (© AP Photo/ Peter Dejong)

Нацрт резолуције предложила је Малезија у име пет земаља које учествују у истрази о овој трагедији, укључујући Аустралију, Белгију, Холандију и Украјину.

Трибунал ће се ослањати на резултате техничких и кривичних истрага.

Русија је, као једна од сталних чланица Савјета безбједности УН и с правом вета, непрестано истицала да неће подржати резолуцију.

- Гласаћемо против и у то нема сумње. Уколико Нацрт резолуције добије девет или више гласова, Русија ће ставити вето - рекао је стални амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин.

Према његовим ријечима, Москва сматра да је погрешмно класификовати пад авиона "Малезија ерлајнса" као "пријетњу по међународни мир и безбједност".

Он је подсјетио да никад раније нису установљени међународни трибунали због пада цивилног авиона.

Русија је поднијела свој нацрт резолуције Савјету безбједности УН у којој подржава међународну истрагу. У документу се подржава именовање специјалног представника генералног секретара УН за истрагу.