latinica  ћирилица
29/07/2015 |  08:46 | Аутор: СРНА

Мексико: Најдуже затворске казне за фемицид - убиство жена

Суд у Мексику изрекао је затворску казну петорици оптужених од по 697 година за убиство 11 жена или фемицид.

Из канцеларије државног тужиоца у мексичкој држави Чихуахуа саопштено је да су ове пресуде најдуже изречене за убиство жена због пола.

- Користили су разне трикове да намаме младе жене у проституцију и дистрибуцију наркотика. Када им више нису биле од користи, узимали су им животе и бацали њихова тијела у долину Навахо Аројо у областо Хуарез - истиче се у саопштењу.

Осим затворске казне, осуђенима су изречене и новчане казне од по 550.000 долара одштете породицама жртава, чија су тијела пронађена 2012. године.

У мексичкој држави Чихуахуа је и погранични град Сиудад Хуарез, гдје је током 2008. године свакодневно пријављиван нестанак по једне жене.

Мексичке власти су покретале одређени број кривичних случајева против осумњичених, али нису увијек изрицане дуготрајне затворске казне због фемицида или других злочина.

Мексичка "Национална грађанска опсерваторија за фемицид", што је коалиција разних организација за заштиту људских права, навела је да су у Мексику 2012. године и 2013. године убијене 3.892 жене.